#tippek

Figyelj és számolj!

Ahhoz, hogy bármilyen változás, változtatás hatékony legyen, tudnunk kell, hogy min is szeretnénk változtatni. Ha nem látjuk át pontosan a számokat, akkor hosszú távon nem leszünk igazán hatékonyak. Ezért az első feladat, amit meg kell tennünk, hogy figyelünk és számolunk.

Jegyezd fel az óraállást reggel és este!

Tudod-e, pontosan mennyit is fogyaszt a háztartásod? Így figyelheted meg a legegyszerűbben: egy héten át jegyezd fel reggel és este a villanyóra állását, nézd meg a különbséget az éjszakai és a nappali fogyasztás között!

Használj fogyasztásmérőt!

Egy-egy nagyobb fogyasztónál, pl. a hűtőnél érdemes egy külön fogyasztásmérővel is figyelni a készülék fogyasztását. A hűtő fogyasztása nagy részt képvisel a villanyszámlából (akár 10-25%-ot), nem árt tudni, hogy pontosan mekkorát.

Mérheted ezzel a módszerrel a „home-office” fogyasztását is: használj többkonnektoros elosztót az irodai készülékeidnek, és a fogyasztásmérőt az elosztó elé iktasd be! (Egyelőre ne változtass a szokásaidon! Ha bekapcsolva szoktad hagyni a gépet, hagyd úgy! Nézd meg, vajon éjszaka, amíg nem használod az irodát, mekkora lesz a fogyasztás!)

Tetszőlegesen megnézheted más készülékek fogyasztását is (pl. sütő, hajszárító, tévé, mosógép)! Így látni fogod, hogy nagyjából mit is jelent 1kWh fogyasztás!

Nézd meg a villanyszámlát!

Egy hét alatt jegyezz fel minden fogyasztási adatot (villanyóra, fogyasztásmérők)! Vesd össze a villanyszámla információival! Így már lesz egy kép a fejedben, hogy mi mennyit fogyaszt, hogy is jön ki az a villanyszámla!