#tippek

Hűts okosabban!

Az elektromos készülékek közül egyértelműen a hűtő a legnagyobb fogyasztó, hiszen ez a masina állandóan üzemel. Ezért nem mindegy, hogy hány éves a hűtőd, és az sem, hova helyezed, hogyan használod! Ugyanez igaz a fagyasztóra is!

Cseréld takarékosra, ebben segít az energiacímke!

Egy 15 éves hűtő akár kétszer annyit is fogyaszthat, mint egy új, takarékos.

Ha van olyan készülék, amelynél nagyon nem mindegy, hány éves, az a hűtőgép. Átlagosan a következő értékekkel számolhatsz: egy 5 év körüli hűtő fogyasztása +20%, egy 8-10 évesé +30%, egy 12 év körülié +50% egy ma kapható, energiatakarékos masinához képest. Egy 15 éves vagy annál idősebb készülék akár kétszer annyit is fogyaszthat! Ezért is érdemes megmérni, mennyit fogyaszt a hűtőd, és ez az érték mekkora részt képvisel a háztartás fogyasztásában. Ennek alapján már jobb döntést tudsz hozni, mikor éri meg lecserélni egy öregebb készüléket.

Az energiacímke segít az új gép kiválasztásánál: megtalálod rajta az éves energiafogyasztás kWh-ban. 2021 óta a legjobb energiaosztály a hűtőknél az A osztály, de jelenleg a piacon főleg E és F osztályos gépeket fogsz találni (esetleg néhány D osztályút) Ettől nem ijedj meg: az új szabályozás alapján a régi A++ és A+++ hűtők most ezekbe az energiaosztályokba sorolandók. A legenergiahatékonyabb tehát az a hűtő, amelyiknek a legközelebb van a besorolása az ABC A betűjéhez!

A méret számít! Ne használj nagyobb hűtőt, mint amekkorára szükséged van!

A hűtő használata akkor igazán takarékos, ha tele van. A hűtőbe tett élelmiszerek sokkal jobban tartják a hideget, mint a levegő. Ha szinte üres a hűtő, akkor, ha kinyitod az ajtaját, a benne levő sok levegő gyorsan felmelegszik (hiszen a meleg, párás levegő beáramlik a hűtőtérbe). Míg, ha a hűtőd tele van, kisebb térfogatot tölt ki a levegő, így a hűtőtér is kevésbé melegszik fel ajtónyitáskor. Persze, azért figyelj, hogy feleslegesen soha ne tartsd nyitva a hűtő ajtaját! No, és az élelmiszerpazarlást is kerüld el!

Jó megoldás például, ha a mélyhűtőből előző este átteszed a másnap elkészíteni kívánt húst a normál hűtőtérbe: ekkor a kompresszor pihenhet egy kicsit, mert a fagyasztott hús hűt majd helyette.

Fontos a hűtő helye! Ne tedd meleg helyre!

NAGYON fontos, hol áll a hűtőd! Ha meleg környezetbe teszed (olyan helyre, ahol gyakran süti a Nap, vagy a sütő mellé), akkor SOKKAL több energiát fog használni ahhoz, hogy lehűtse, amit belehelyezel. A meleg környezet olyan a hűtőnek, mint az autónak az emelkedő, erre gondolj! Ezért fontos az is, hogy a hűtő által leadott hő távozhasson, vagyis legyen hely a szellőzésre (ideális esetben a hűtő fölött, hiszen a meleg levegő fölfelé száll).

Számold a hőmérséklet-különbséget!

Minél kisebb a hűtő környezetének és a belső hűtőtér hőmérsékletének a különbsége, annál kevesebb energiát kell használnia a hűtőnek. A hűtőtér belső hőmérsékletét állítsd 5-6°C-ra. Ha nagyon meleg van a szobában nyáron, akkor még a 7°C is belefér. Ha nincs hőmérséklet-kijelző a hűtőben, akkor egy pohárba tegyél vizet, abba egy egyszerű hőmérőt, és a poharat állítsd felülről a második polcra. Így tudod megmérni az ún. térközép-hőmérsékletet! Ha valamilyen szabályozóval megoldható, érdemes a konyha hőmérsékletét alacsonyabbra állítani (pl. télen éjszakára kevésbé kell, hogy ott meleg legyen, vagy be lehet kalkulálni a téli fűtésbe, ha épp sütünk valamit, és a sütő is melegít).

Használd a normál hűtőteret kiolvasztásra!

Ha másnap ebédre a fagyasztóban található húst szeretnéd megsütni a családnak, előző nap tedd át a normál hűtőtérbe a fagyott húst! Így kihasználhatod, hogy amíg kiolvad és eléri a hűtőtér hőmérsékletét, ő is besegít a hűtésbe!

Kávézók, figyelem!

Tudjuk, hogy a reggeli kávéhoz kell egy csöpp tej! Egyetértünk, úgy sokkal finomabb a reggeli ital! De ha kiveszed a tejet, és aztán csak órák múlva teszed vissza, akkor az 1L-2csepp tejmennyiséget újra le kell hűtenie a hűtődnek… tök feleslegesen! Mert ha rögtön visszatennéd, miután töltöttél a kávéba, akkor nem melegedne fel, és így megsprórolhatnád az újrahűtést! Mit gondolsz?

Rendszeresen olvaszd le a hűtőt!

Igen, a No-frost hűtőt is legalább évente egyszer! Akármit is mondanak a gyártók, nekünk elhiheted, hogy a szerelők mindig azt tanácsolják, hogy jót tesz a hűtőnek a rendszeres leolvasztás. Még a No-frostnak is! A jegesedés rontja a hatékonyságot.

Használati útmutató

A használati útmutatót érdemes elolvasni, mert abban a gyártó jelzi, mi mindent tudsz te magad is megtenni azért, hogy a hűtőd hosszan és takarékosan üzemeljen! Ilyen tanácsok például a takarításól, a karbantartásról szólnak. Szerintünk megéri az odafigyelés.