Kincső (14 éves) pályaműve

„Megpróbálom megvédeni a Földünket!”

Véleményem szerint a környezetünk az eltelt évek során élővilágunk, lakóhelyünk, más települések szempontjából pozitív és negatív irányba is változott.

Manapság az emberek nem veszik észre, hogy nemcsak az élőlények életét, egészségét szennyezik, hanem ezekkel együtt a saját magukét is. Környezetünk sorsa ezekkel a hozzájárulásokkal borzalmas eredményhez is juthat, de az emberek többsége ezt nem engedi, hanem tesz érte valamit. Próbálják szebbé tenni azt, amit valaki elront, elcsúfít vagy károsít. Számomra a környezetem védelme rendkívül fontos, és én is megpróbálok mindent megtenni azért, amire más nem képes. Szelektíven gyűjtöm a hulladékokat, nem dobok el semmit, nem károsítom a levegőt semmiféle fertőző gázzal, kárt nem okozok a körülöttem lévő emberek, állatok életében. Az én lakóhelyemen egyáltalán nem vagyok megelégedve sajnos a környezetvédelemmel. El van hanyagolva a védelem, a tisztaság, kevés szemetest találhatunk a községen belül, ami engem rendkívül zavar. Úgy gondolom, hogy ez a szomszédos falvakban is hasonlóképpen működik. A másik probléma a vizek, folyók, tengerek, óceánok szennyezése. Ennek a szennyvíznek a felhasználása során az ivóvíz és az ipari vizek is szennyeződnek, ezért a csatornák segítségével vezetik el őket. A tengereket elsősorban műtrágya, tisztítatlan nitrát- és foszfáttartalmú szennyvíz szennyezi meg. Ennek következménye a halak és más egyéb vízi élőlények mérgezése, károsítása. Nem jutnak elegendő napfényhez sem. A vizeket is számos szennyezés éri az iparokban és a háztartásokban keletkezett szennyvíz miatt, amelyek ha bejutnak a vizekbe, olyan környezeti károkat is okozhatnak, mint például halak vagy egyéb állatok pusztulása. Rengeteg olyan víz és part található, amik szinte már csak műanyag palackokból állnak. Sok embert nem érdekel, hogy ha eldob egy nem lebomló anyagot, akkor mi fog vele történni, hogy millió halat megmérgezhet vele, és rengeteg élőlényt elpusztíthat. Akár fizikai módon is károsíthatja őket, például ha belegabalyodnak egy hulladékba. A mindennapokban több ezer bálna, delfin, hal, madár kisodort teste kerül a partra a műanyag hulladékkal a gyomrukban. Nagy károkat okozhat az olajszennyezés is. Kőolaj és kőolajszármazékok kerülnek bele a vízbe, általában olyan hajókból, amik valamilyen módon megsérültek. Az olaj nem keveredik a vízzel, ezért a víz felszínén marad. Ez jelentősen károsítja a madarak tollait, amely súlyos károsodást okozhat. Végül, de nem utolsósorban a talajszennyezést találom rettentő károsnak, ezek mellett. Ennek leggyakoribb forrása a szemét- és hulladéklerakók. Ha nem tartják be a környezetvédelem céljából az előírásokat, akkor veszélyes és mérgező anyagok kerülnek a talajba, amely számos élőlény élőhelye is. A talajszennyezés mellékhatása lehet, hogy a szennyezést azok a növények vagy azok a zöldségek felszívják, amiket mi elfogyasztunk, és ennek elfogyasztása megbetegíti különböző szerveinket. A talajszennyezéssel járó tevékenységek egyike lehet a hulladéktároló telepek bezárása is.

Összegzésképpen elmondhatom, hogy én megpróbálom megvédeni a Földünket és környezetét, és elmagyarázni a többi embernek, hogy miért is fontos megóvni a saját érdekünkben és mások érdekében is ezt a csodálatos bolygót.