Csenge (15 éves) pályaműve

„A ballagásról szóló közös emlék ne csak egy tablókép, hanem egy fa ültetése legyen.”

A sok globális környezetváltozásról való beszélgetés és vita közben felmerül a kérdés: „Miért tegyek bármit is, ha a többi sok milliárd ember ugyanúgy nem törődik az egésszel?” Mindig düh és szomorúság fog el, valahányszor ezt hallanom kell. Nem értik és nem számít nekik, ezért meg sem cselekszik. Viszont én sem értem őket. Mind süketek vagyunk hát egymás gondolataira. Pedig nem kell ok, csak ez a megfoghatatlan anyag, amit szeretetnek hívunk. Mást és máshogyan, de mindenki szeret, családtagokat, barátokat, kiskutyákat, természetet és még mennyi mást. Mutassuk is ki törődéssel és gondoskodással a világ felé.

Az emberek hajlamosak akármilyen trend követésére. Jól felhasználva ez egyik módja lehet az egészséges és környezetbarát életmód terjesztésének. A mai fiatalság is előszeretettel vásárol dizájnos, újszerű termékeket, ezért érdemes több energiát a különféle környezetbarát csomagolások tervezésébe fektetni.

A társadalom magja az ifjúság, ami kiszárad a sok iskolai teher nyomán, akár a könnyező pálma egy-két hét vízhiány után. Tanítani, gondozni a magot, hogy aztán szép és hasznos részévé válhasson a környezetnek. Ehhez kell, hogy alapvető dolog legyen minden iskolában a környezettudatosság, szakkörök, tanórák és iskolai programok keretében. Legyen legalább egy kis helye a kertészkedés tudományának, amin felbuzdulva családi környezetben is vethetnek magokat és nevelhetnek palántákat a diákok. A ballagásról szóló közös emlék ne csak egy tablókép, hanem egy fa ültetése legyen.

Évek óta már, hogy én vagyok a család konyhatündére a beszerzéstől a tálalásig. Viszont csak nemrég jöttem rá, nekem kell először változnom és változtatnom, hogy utána a környezetemre is hathassak. Vegetáriánus, csomagolásmentes életmód, olyan dolgok, amik az idővel rutinná alakulnak, és olyan természetessé, mint hosszú sóhaj egy nehéz nap után. Ne hagyjuk, hogy magával ragadjon egy olyan termék csábító ereje, amire tulajdonképpen nincs is szükségünk. Ezzel már előre csökkentettük szemetesünk tartalmát. Legyünk tudatos vásárlók és mértékletes fogyasztók!

Apróságok, amik időt és odafigyelést kívánnak csupán, mint például a hulladék szelektív gyűjtése, újrahasznosítása, mivel a cél, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk.

Lustaság és kényelmesség nagy ellensége a cselekvésnek. Ilyen, amikor megfeledkezünk pár vászontáska elcsomagolásáról, egészségtelen gyorskaját ebédelünk az otthoni ízletes koszt helyett, vagy éppen megfutamodunk a lépcsőzés kihívásától, és a könnyebb liftezés mellett döntünk. Igen, jól tudom, a tömegközlekedés sokszor egy heringes doboz belsejének az érzetét kelti a komfortos személyautóval szemben, de sokkal környezetbarátabb. Ezért inkább használjunk biciklit, mert akkor szabadon tekerhetünk a friss levegőn, vagy térjünk vissza a valódi lóerőre.

Napról napra újabb kutatási eredmények születnek, azok ellentmondásaival együtt. Nem csoda, hogy összezavarodunk a növényalapú táplálkozás helyessége vagy éppen a műanyag vagy üveg kérdését illetően is. Minden bizonytalanság ellenére is haladni kell, lépni és cselekedni, de legfőképp végbevinni mindezt. Ezért gondolkodj globálisan, és cselekedj lokálisan!