Anna (15) pályaműve

„Akár 4 fok hőmérséklet emelkedésnél a Westminster Apátság 1.és 2. emelete víz alá kerülhet.”

Környezetünk szennyezése sajnos rohamosan roncsolja világunkat. Ennek következményeképpen a globális felmelegedés, az évszakok számának csökkenése vagy a szmog már nem elkerülhető. Ezen a folyamaton már csak lassítani lehet.

A környezetszennyezés egyik súlyos oka a nagymértékű technikai fejlődés, például a gyárak vagy járművek. A gyárakból kiáramló füst és szennyező vegyszerek akár savas esőt is okozhatnak. Ezen épületek néhányából akár olaj is ömölhet ki, amit belevezetnek a tengerekbe, óceánokba. Ez a tevékenység elzárja a vizet az oxigéncsere lehetőségétől, és megöli az élővilágot. Ezeket, ha megszüntetni nem is, de csökkenteni biztos tudnánk. Évente több százezer tonna el nem égetett dízelolaj vagy benzin kerül a levegőbe. Erre a problémára megoldást jelenthet a hibrid és elektromos autó, mert remélhetőleg az én generációm már ezt fogja vásárolni.

A túlzott műanyag-felhasználás sem segít bolygónkon. Vannak olyan országok, ahol a nejlonszatyor használatát betiltották, és papírszatyrokat használnak helyettük. Ezt szerintem mindenhol be kellene vezetni. A PET-palackokat is lehetne helyettesíteni papírdobozokkal, mint például a tejnél. Ha szelektíven gyűjtenénk a szemetet, már az is nagy előrelépés lenne, és megkönnyítené az újrahasznosítás lehetőségét. Semmiféleképpen nem szabadna a szemetet vizeinkbe dobálni, mert ezzel is szegény tehetetlen állatokat pusztítjuk.

Az erdőirtások is meglehetősen jelentős szerepet játszanak az éghajlatváltozásban. A fák hihetetlen mértékben tisztítják a levegőt. Felhasználják a szén-dioxidot és vizet, amiből friss oxigént termelnek. A szennyező anyagok nagy részét a fák lombjai képesek lekötni, ezzel is javítva ezt a létfontosságú elemet. Mi pedig mégis kivágjuk őket, és a helyükre szennyező gyárakat vagy épületeket építünk. Arról nem is beszélve, hogy megint az állatok isszák meg a levét az emberiség hibáinak, mert elvesszük a lakóhelyüket és táplálékforrásukat.

A globális felmelegedés ezek közül a legveszélyesebb mindenre és mindenkire nézve. A melegedés hatására a jéghegyek és gleccserek megolvadnak. Ez azt eredményezi, hogy a vízszint megnövekszik, és áradás következik be. Eltűnik rengeteg sziget, a víz elsótlanodik, és sok ország egyes részei víz alá kerülhetnek. Az iskolánk szervezésével eljuthattam Németh Lajos meteorológus klímaváltozásról szóló előadására, ahol elmondta, hogy akár 4 fok hőmérséklet-emelkedésnél a Westminster Apátság 1. és 2. emelete víz alá kerülhet. Ez valószínűleg 2050-ig be fog következni, de azt is elmondta, hogy a meteorológia kiszámíthatatlan, és lehet, hogy hamarabb, lehet, hogy később kerül sor erre.

Mindent, amit fent említettem, és sok más problémát is mi, emberek idéztünk elő. Ezeket már visszafordítani nem lehet, csak lassítani. Az sajnos nem ér sokat, ha 1-2 millió ember próbál vigyázni a Földre. 7 milliárd ember él itt, és mindenkinek érdeke, hogy vigyázzunk a helyre, ahol élünk.