Panna (16) pályaműve

“A teendőnk egyszerű, képzeljük el környezetünk jövőjét. Megszólal a csengő…, de ez már vészcsengő! MOST KELL CSELEKEDNÜNK!”

Csörög a vekker.

Hétfő reggel van. Anya a konyhában áll, és reggelit készít. Apa a komposztálóba viszi a reggelivel járó hulladékokat. A nővérem ellenőrzi, hogy éjszaka a mini szélerőmű segítségével feltöltődött-e a telefonja. Én kimegyek a teraszra, és mélyet lélegzem a reggeli, friss, tiszta levegőből. Textiltasakba csomagolt uzsonnámat felvéve iskolába indulok. A folyóparton sétálva a kristálytiszta víztükröt csodálom, és a madarak csicsergését hallgatom. A növényekkel teli kisvárosom utcáját járva az elektromos autók halkan suhannak el mellettem. Megérkezem az iskolához. Ezen a napsütéses reggelen az épület tetején lévő napkollektorok magukba szívják a napsugarak melegét. A napelemek az udvaron biztosítják az áramot az egész iskolában. A pincében található hőszivattyúk a téli hidegben kincset érnek majd. A termünkbe megyek, ahol az osztálytársaim már izgatottan várnak a környezetvédelmi projektünk ötleteivel. A megbeszélésünkbe mélyedve ötletelünk éppen, amikor megszólal a csengő…

Valaki bökdös.

Kinyitom a szemem. Anya áll mellettem, és hevesen magyaráz, hogy el fogok késni.

Álmodtam.

Kilépek a szobámból, anya a kezembe adja a nejlonzacskóba csomagolt uzsonnámat. Apa szól, hogy az autóban vár, siessek. A nővérem az üdítős flakonok sokaságát viszi a szemetesbe a szobájából. Én állok a körforgás közepén, és kapkodom a fejem… Elindulunk az iskolába, de áll a forgalom az utcában. Késésben vagyok. Végre megérkezem az épület elé, kiszállok az autóból, és megbotlom egy eldobott energiaitalos dobozban. Felsietek a termünkbe, ahol az osztálytársaim fáradtan, bágyadtan várnak a földrajzórán kiadott feladatunk megbeszélése miatt. A teendőnk egyszerű, képzeljük el környezetünk jövőjét. Megszólal a csengő…, de ez már vészcsengő!

MOST KELL CSELEKEDNÜNK!

Napjainkban már a nagyobb kereskedelmi láncok, elektronikai cégek is törekszenek arra, hogy környezetkímélő termékeket gyártsanak, valamint forgalmazzanak. Hogy mit tehetünk mi, fiatalok egy zöldebb jövőért? Ültessünk fákat, kerékpározzunk többet, gyűjtsünk hulladékot szelektíven, vásároljunk helyi termelőktől, használjunk szappant tusfürdő helyett, látogassunk el csomagolásmentes üzletekbe, olvassunk környezetvédelemmel kapcsolatos cikkeket, használjunk elsősorban LED-izzókat, textil bevásárlótáskákba pakoljunk egyszer használatos zacskók helyett! Ezek által mutassunk példát a fiatalabb és az idősebb generációnak egyaránt! Kezdetben ezekkel a kis lépésekkel, majd később felnőttként, ki-ki a saját szakmájában tanárként, orvosként, mérnökként. Nagyobb léptekkel többet tehetünk leendő gyermekeink szebb jövőjéért.

Tekintsünk példaképként Greta Thunberg svéd származású fiatalra, aki világszerte inspirálja az embereket környezetvédelemre! Az ő kezdeményezésének hatására több mint 100 országban, köztük Magyarországon is hirdettek klímasztrájkot gyerekek és egyetemisták. Törekedjünk a fenntarthatóságra annak érdekében, hogy bolygónk további generációk számára mutathasson a maihoz hasonló képet!

Váljon valóra az elképzelt álom, és MENTSÜK MEG EGYÜTT A FÖLDET!