Natasa (11 éves) pályaműve

„Az óceánok szennyezése a mi életünkre is hatással van, akkor is, ha nincs óceán vagy tengerpartunk.”

Az én kedvenc tengeri állataim a tengeri teknős és a kék bálna. Nem tudom, miért ők a kedvenceim, de nagyon szeretem őket. Szeretném megvédeni őket a kihalástól.

Kétféle víz létezik, a sós és az édesvíz. Mindkettő nagyon fontos az élethez. Az édesvíz adja az ivóvizet az emberek és az állatok számára is, illetve élőhelyet és szaporodási helyet is biztosít az állatoknak.

Az óceánok is rengeteg állatnak és növénynek adnak otthont, ezenkívül fontos szerepük van az oxigén előállításában is. Ezért fontos feladatunk, hogy megvédjük a Föld vizeit a szennyezéstől és a klímaváltozás veszélyeitől.

A klímaváltozás hatására a víz melegebb lesz, ennek következtében elpusztulnak a korallok, lelassulnak az áramlatok, és a tengeri állatok életére is komoly hatással lesz.

Az óceánok szennyezése az emberek életére is hatással van, a fentebb írtak miatt és azért is, mert a halak szervezetébe is sok műanyag kerül, és ha megesszük a halat, akkor a műanyagot is megesszük vele együtt.

A szennyezés és klímaváltozás hatására sok állat pusztulhat el, akik fontos szerepet játszanak a táplálékláncban.

Habár nekünk nincs óceán- vagy tengerpartunk, mi is tudjuk szennyezni azt, ha például egy folyóba beledobjuk a szemetet, vagy a parton hagyjuk, és belemossa a víz, hiszen a folyó eljuttatja a szemetet az óceánig. Az óceánok szennyezése a mi életünkre is hatással van, akkor is, ha nincs óceán- vagy tengerpartunk.

A vizek szennyezése nagyon sok kárt okoz a vízi állatok számára. Például a vízi madarak megeszik a műanyag kupakokat, a tengeri teknős medúzának nézheti a műanyag zacskót és megeszi, vagy beleáll az orrlyukába a szívószál, a tengeri emlősök gyomrában rengetegszer találnak PET-palackot és más műanyag szemetet.

Ha nem cselekszünk időben, a vizek élővilága elpusztul.

Számos gyönyörű állatfaj kipusztul, és azok az emberek, akiknek nincs más lehetőségük, csak a halászat, nem tudnak majd mit enni.

Mit tehetünk mi, hogy megmentsük vizeinket?

Ne vásároljunk annyi műanyag csomagolású terméket. Használjunk textil bevásárlótáskát, ha boltba megyünk. Vigyünk külön a zöldségeknek és gyümölcsöknek meg a kenyérnek is textilszatyrot. Uzsonnánkat csomagoljuk textilszalvétába. Ne vásároljunk felesleges dolgokat, csak amire szükségünk van, mert minden más a szemétben végzi. Ha kirándulni megyünk, akár víz mellé, akár erdőbe, a szemetünket mindig vigyük haza. Az erdőbe ne rakjunk ki PET-palackból készült madáretetőt (csak a saját kertünkbe). Szívószál nélkül igyunk! Próbáljunk minél kevesebb szemetet termelni. A hulladékot szelektíven gyűjtsük, de fontos az újrahasználás is. Pl.: ha kinőttem a ruhámat, de még hordható, másnak továbbadhatom, PET-palackból készíthetünk játékot (pl. teknős) stb.

Próbáljunk olyan vegyszereket, tisztítószereket használni, amelyek kevésbé környezetszennyezőek.

És az is nagyon fontos, hogy spóroljunk a vízzel! Feleslegesen ne folyassuk (pl. fogmosás közben), gyűjtsük az esővizet a növények locsolásához!

A klímaváltozás ellen is tehetünk. Együnk kevesebb húst (főleg marhából), én például nagyon keveset eszem. Annyi terméket vásároljunk, amennyire szükségünk van. Többet járjunk tömegközlekedéssel, biciklivel vagy gyalog, mint autóval.

Példát kell mutatni a saját viselkedésünkkel a környezetünknek, hogy ők is lássák, hogyan lehet megóvni a természetet. Ne működtessünk feleslegesen elektromos eszközöket!

Ha mindenki odafigyel egy picit a környezettudatos életre, akkor még van esélyünk arra, hogy 50 év múlva is legyen Föld bolygó. Minél szélesebb körben meg kell mutatni az embereknek, hogy hogyan kell környezettudatosan élni. És akkor talán még van esély.

Tiszteljük és szeressük a minket körülvevő természetet és a természet minden teremtményét!

Kedvenc filmidézetemmel szeretném befejezni írásomat: „Lelki békém sugárzó fénye minden élőlényre ráragyog!” (Ace Ventura) 🙂