Szamira (15) pályaműve

„Nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk a tudatos vásárlás fogalmának terjesztésére és minden generációt arra sarkallni, hogy ezt gyakorolja az életben is.”

Először is szeretnék bemutatkozni. Özel Szamira vagyok, egy 15 éves vegán környezet- és állatvédő.

Már fiatalabb korom óta érdekelt, hogy hogyan tudnánk megvédeni a környezetünket, hogy a mi generációnk és az elkövetkezendő is egy zöld, tiszta világban nőjön majd fel, de egy nagyobb életmódváltást csak pár éve építettem be a mindennapjaimba. A gyakorlatban ez főleg a vásárlás terén mutatkozik meg. Tejtermékeket és húsárut már nem igazán fogyasztok, de a növényi alapú termékeknél is odafigyelek a csomagolásra, illetve ha van lehetőségem rá, vászontáskát és környezetbarát csomagolásokat használok a tárolásukra. Általában tömegközlekedéssel utazom, de a sétáim alkalmával is odafigyelek arra, hogy az útszéleken vagy kukák mellett hagyott szemetet eljuttassam a legközelebbi szemetesbe. Az otthoni szemetemet pedig szelektíven gyűjtöm, illetve a jó állapotban lévő hulladékokat újra szoktam hasznosítani. Megpróbálok odafigyelni a víz- és áramfogyasztásomra, de még sok mindenben van hova fejlődnöm, amíg eljutok a zero waste-életmódig.

Min tudnánk változtatni?

Az egyik legnagyobb változást a termelő vállalkozásoknál tudnánk elérni. Ha a műanyag csomagolóanyagokat vagy nagyon sok nem lebomló anyagból készülő termékeket helyettesítenénk környezetbarát alternatívákkal. Vegyünk egy egyszerű példát, ami talán mindenkihez közel áll egy kicsit: amikor élelmiszereket vásárolunk, szinte minden műanyagba van csomagolva, holott nemrég már fel is találták a lebomló műanyagot. Illetve sok terméket tudnánk papírba csomagolni. Ha a profitalapú termelésre alapozunk, az egyik leghatásosabb megoldás egy támogatás lenne. Hogy is gondolom ezt az egészet? A vállalkozók egy alkalommal igényelhetnének egy támogatást, amelyet arra kapnak, hogy a termékeik gyártását környezetbarát módon tehessék meg. Mint minden támogatáson, így ezen is profitálhatnának. És mivel több fiatalnál is tapasztaltam, hogy jobban vesznek meg olyan termékeket, amelyek környezetkímélőek, így talán jobban lenne rá igény. Ezáltal pedig azok, akik megvásárolják ezeket, nem termelnének annyi szemetet. Persze ez csak egy felvetés, megvan rá az esély, hogy a valóságban ez több sebből is vérezne, de jó tervezéssel minden megoldható.

Viszont az emberek gondolkodásmódján kellene főként változtatni. Pár bevásárlás alkalmával tapasztaltam, hogy akik megtehetik, beruháznak olyan dolgokra is, amikre nem is igazán van szükségük. Ahelyett, hogy minden közmédiában azt tolják az arcunkba, hogy vegyük meg az adott termékeket és hogy ez milyen jó, inkább nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk a tudatos vásárlás fogalmának terjesztésére, és minden generációt arra sarkallni, hogy ezt gyakorolja az életben is.

Rengeteget lehetne javítani a közlekedésen. Olyan infrastruktúrákat létrehozni, amelyek kényelmes és biztos tömegközlekedést és környezetkímélő utakat biztosítanak, így többen választanák a buszokat, vonatokat az utazásra, így is lecsökkentve a károsanyag-kibocsátást.

Még sok mindenről írhatnék, mondjuk, a tudatos vízfogyasztásról és az áramtermelés környezetbarát alternatíváiról, de ebbe a fogalmazásba most csak ennyi fért bele.