Kinga (14) pályaműve

„Ne várj holnapig!”

Minden egyes nap, amit a legtöbbször hallok, az az, hogy majd holnap.

Igen, az lehet, hogy holnap még nem fog történni semmi sem, de majd 5-6 év múlva, amikor alig lesznek élőlények a tengerekben, óceánokban a vízszennyezés miatt. Amikor már a légszennyezés miatt emberek milliói fognak meghalni, és amikor már a globális felmelegedés miatt erdők égnek majd le és állatok pusztulnak el, emberek ezrei halnak majd meg.

Akkor sajnos már késő lesz azon gondolkozni: mi lett volna, ha? Mi lett volna, ha akkor változtatok? Hány élőlény életét menthettem volna meg? De ami a legfontosabb, hogy megmenthettem volna-e a bolygónkat. Szerintem sok ember fejében megfordult már ez a kérdés; én azt mondom: igen. Ne várj a holnapra. Cselekedj most!

Először is mindenkinek rá kéne jönnie arra, hogy ez nemcsak egy vicc, hanem a jelen. A jelen, ahol annyi szemetet termelünk, hogy ország méretű szemétszigetek vannak a tengereken, óceánokon. A jelen, ahol már mindenki csak kocsival, villamossal, motorral megy munkába, közben nem törődve azzal, hogy ezzel nagymértékben szennyezi a levegőnket, ami miatt a rákos megbetegedések száma is megnőtt. A jelen, ahol ezekkel nem foglalkoznak az emberek. Senkinek nem jut eszébe, hogy ha gyalog vagy biciklivel menne be dolgozni, azzal megóvhatná a levegőnket. Ha nem dobná el a műanyag palackokat és egyéb műanyag dolgokat az utcán vagy parkokban úgy, ahogy kedve tartja, azzal megóvhatná a környezetünket. Ha ezek az igen kis dolgok mindenkinek eszébe jutnának, akkor megmenthetnénk a bolygónkat.

Nekem már megérte, ha ezekkel a mondatokkal sikerült felhívnom a figyelmet a bolygónk problémáira. Szerintem ha mindenki betartaná ezeket a dolgokat, sokkal szebb, tisztább és boldogabb bolygón élhetnénk. Végezetül senki ne felejtse NE VÁRJ HOLNAPIG!