Bori (13) pályaműve

„Vajon minden ilyen elfogyasztott mikro-műanyag eltávozik a szervezetünkből?”

Egy hétköznapi dolog. Megnyitod a csapot, és folyik belőle. Mi történne, mit tennél, ha nem folyna tovább? Ha elfogyna a vízkészletünk, mi lenne az emberiséggel? Nem becsüljük eléggé? A válasz igen. Ennek kell a szemünk előtt lebegnie.

Az ötletet, hogy a vízfogyasztás legyen a témám, egy alsós emlék adta. Régi osztályfőnököm, Erzsike néni ivószüneteket tartott órán, mert az egyik osztálytársam sohasem ivott eleget. „Igyunk” címszóval az egész osztály koccintott. Ezért az első kérdés: miért nem iszik rendesen a mai generáció? Elfelejtik, hogy inni kell, mert nem szomjasak, illetve vannak olyanok is, akik szinte soha nem is ittak vizet. Lehet, hogy nem is tudják, hogy milyen a víz íze. (Pedig nem tudják, mit mulasztanak.) Ennél rosszabb, hogy ha iszik is valamit, akkor az csakis üdítő lehet. A családban mi csak „tevenyálnak” hívjuk. (Mit?) Nem azt mondom, hogy csakis vizet igyunk, néha belefér az üdítő is, de ne csináljunk belőle rendszeres dolgot. Miért történik mindez? Vannak olyan helyek, ahol rossz a víz. Ez is lehet egy ok. De akkor miért jobb az üdítő? Esetleg válogatósak vagyunk? A mai elkényelmesedett és elkényeztetett gyerekek között van olyan, akinek nem ízlik a víz (vagy nem is ismerik, mert sohasem ittak olyat). És van olyan gyerek, aki csak tisztított vizet iszik.

Egy kicsit beszélni kellene a túlzásba vitt üdítőfogyasztásról is. Először is, nem valami egészséges, mert károsítja a fogakat. Egy pohár kólában néhány nap alatt egy csirkecsont vagy egy fog szétmállik, elkezd lyukacsos lenni. Tehát lassan tönkretesz bennünket belülről. Ugyanúgy károsítja a fiatalok szervezetét az energiaitalok fogyasztása.

A „gyártott” italok fogyasztásához szorosan kapcsolódik a PET-palackok problémája. Az üdítők fogyasztása egyre több műanyag palackot termel. A gyerekek jó része pedig nem a szemetesbe dobja és főleg nem szelektíven gyűjti ezeket. A mikroműanyagok pedig a tárolóedény falából egyre nagyobb mértékben oldódnak ki és kerülnek bele a palackozott ásványvizekbe. Sokan nem is vagyunk tisztában azzal, hogy mit is iszunk meg. Vajon minden ilyen elfogyasztott mikroműanyag eltávozik a szervezetünkből?

Régen az emberek a gémeskutak vizét itták. A Tisza vize szintén iható minőségű volt. Ma már a mélyebbről nyert artézi kutak vizébe is kerülhet szennyeződés.

Szomorúbb az, hogy még azt a vizet is pocsékoljuk és másra használjuk, ami ivóvíz-minőségű. Ezzel öntözünk, ezzel öblítjük le a vécét, ezzel mosunk autót. Nem lehetne ezt másképp? Használhatnánk ezekre a dolgokra esővizet is. Miért pocsékoljuk el azt, ami kincs? Nem tudunk spórolni, nem tudunk használt vizet újrahasznosítani, és a legszomorúbb az, hogy vizeinket a kelleténél több vegyszerrel szennyezzük. Terheljük különféle vegyi anyagokkal: mosogatószerekkel, mosószerekkel, öblítőkkel, tusfürdőkkel, samponokkal.

Itt az ideje neked is elgondolkoznod. Igen, neked, aki épp ezt olvassa, az alábbi kérdéseken:

Te milyen folyadékot iszol?

Hajlandó vagy-e csökkenteni az üdítőfogyasztásodat?

Te elzárod otthon a csapot? Vagyis mennyire takarékoskodsz az ivóvízzel?

Tudsz hatni a szüleidre, hogy vigyázzanak a vizeinkre?

A legtöbb, ivással kapcsolatos problémára megoldás, ha letöltünk egy ivásemlékeztető appot. Félóránként jelez, és akkor innod kell. Egyszerű, igaz? Csak ennyit kell tenned. És vigyázni nagyon, de nagyon az ivóvizünkre, mert sajnos nincs sok belőle.

Ezekről a problémákról szerettem volna írni. Kérlek téged, gondolkozz el ezeken a dolgokon, mert Földünk, vizünk és életünk is csak egy van. És tedd meg az első lépést: igyál egy pohár nagyon finom ivóvizet!