Jázmin (14) pályaműve

„Csak képzeld el, ez olyan, mintha Kolombusz Kristóf halála óta mostanra sikerült volna csak lebomlania egyetlenegy műanyag szívószálnak.”

Az emberiség az évmilliók során kialakult gyönyörű természetet pillanatok alatt le tudja rombolni. Egy szívószál, egy műanyag palack, egy nejlonzacskó óriási károkat tud okozni, akárcsak az elpazarolt áram, víz, vagy a rengeteg autó, jármű, melyeknek a kipufogógáza nagy mennyiségben szennyezi a környezetünket, ezzel károsítja az ózonréteget és a levegőt, ami nemcsak Földünkre van káros hatással, hanem a saját szervezetünkre is.

Az internet az utóbbi időben teli volt az Amazónia esőerdőinek pusztulásával. Több millió ember osztotta vagy posztolta saját oldalán az eseményeket, szomorú mondatokkal ellátva. De belegondolva, ezzel nem tettek semmit. Egyetlenegy poszttal elintézték azt a hatalmas problémát, amit a tűzoltók hetekig próbáltak megoldani. Ha mi, akik nem az Amazonas közelében élünk, nem is tudjuk megfékezni az ott keletkező tüzet, tudunk az ellen tenni, hogy a mi környékünkön élő fákkal ne történjen hasonló sors. Figyelni kell a tűzrakási tilalmakra, a tábortüzek eloltására és még sok másra. Ha nem az Amazónia lángolásáról hallunk, akkor az óceánok nagy mennyiségű szennyezettségéről, az ott létrejött ,,műanyag/szemét szigetekről”. A mindennap elhasznált, egyszer vagy akár többször használatos tárgyak szennyezik szinte a legnagyobb mértékben a vizeinket. Ez ellen úgy tudunk tenni, hogy a nejlonzacskók helyett textiltáskát vagy papírzacskót használunk a vásárlások során. Manapság egyre több bolt rak ki a zöldség-gyümölcs részlegen újra használható zsákot. Amikor szívószálat használunk, csak gondoljunk bele, hogy egyetlenegy darab, amit pár percig használsz, ötszáz hosszú év alatt bomlik le. Csak képzeld el, ez olyan, mintha Kolumbusz Kristóf halála óta mostanra sikerült volna csak lebomlania egyetlenegy műanyag szívószálnak. Tehát ha feltétlenül szívószállal szeretnéd elfogyasztani az üdítődet, használj fém vagy papír szívószálakat. Természetesen az a legjobb, ha semmilyen fajtát sem használsz.

Mit tehetünk még a bolygónk érdekében? Mindenki csak mondja, hogy használjunk kerékpárt vagy tömegközlekedési eszközt, vagy akár sétáljunk az iskoláig, de ezt a legtöbb ember nem így teszi. Csak próbáld ki egyszer azt, hogy a suliba gyalog mész. Ezzel nemcsak környezetednek teszel jót, hanem magadnak is, mivel kiszellőzteted a fejedet a séta közben, és mozogsz, ami az egészséges élet egyik alapfeltétele. Igaz, sokkal egyszerűbb autóval járni, sőt be is vallom, hogy reggelente az apukám visz iskolába kocsival, de legalább délután használok tömegközlekedési eszközt, vagy sok esetben hazafelé sétálok.

A vízzel hogy bánsz? Mennyi vizet használsz? Csakis annyit, amennyi a megfelelő hidratáltsághoz és higiéniához kell?! Vagy folyatod a vizet egy órán keresztül, míg a zuhany alatt állsz?! Esetleg egy héten többször is egy teli kád forró vízben fürdesz? Gondold végig! Biztosan el kell használnod azt a mennyiségű vizet? Ha nem, változtass rajta. Zuhanyozz rövidebb ideig, kisebb mértékben megnyitva a csapot, vagy akár a szappan használata közben zárd is el. Fogmosás közben pedig semmiképpen ne hagyd nyitva a csapot. Teljesen feleslegesen pazarolod a vizet. Emellett figyelj oda arra is, hogy mennyi áramot használsz. Csak ha szükséges és csakis akkor kapcsold fel a lámpát, ha abban a helyiségben tartózkodsz. Éjszaka is kapcsold le az éjjeli fényeket.

Mindenki ismeri a szelektív hulladékgyűjtő kukákat, de szomorú, hogy sokan nem használják. Nagyon sokat tehetünk környezetünk érdekében az újrahasznosítással. Pár percet vesz igénybe ez a folyamat, amíg az összegyűjtött hulladékokat a megfelelő konténerbe dobod ki. Ez egy egyszerű dolog, amit bárki meg tud tenni.

Mit tudunk tenni még a Föld jövője érdekében? Ha valaki saját házat épít, tervez, tudja azt környezettudatosan is csinálni. Építhet passzív házat, használhat napenergiát, de ez csak két példa volt. Használhat környezetkímélő járművet is. Drágább, de kíméletesebb a környezetünk szempontjából az elektromos autó. Emellett gyerekként, felnőttként a szemétszedés nagyon sokat segíthet. Ha a fogalmazásban felsorolt példákból párat megteszel, máris csökkentheted a saját ökológiai lábnyomod méretét, ezzel szebb és hosszabb jövőt teremthetsz a Földünknek. Ne rombold le azt, ami eddig épült!