Franci (10) pályaműve

“Ha mindenki évente csak egy fát ültetne, sokszorosára nőhetne Budapest zöld területe. ”

Én azt gondolom, a fiataloknak tenniük kell azért, hogy zöld legyen a jövőnk. Nekünk, mint a jövő embereinek, fel kell nyitnunk a felnőttek szemét, hogy mi fogunk azon a Földön élni, amit ők most tesznek tönkre. Olyan világban szeretnék élni, ami nem haldoklik. Szeretném, ha a felnőttek látnák, hogy azért, hogy kényelmesen élhessenek, nem kell mindig a legnagyobb és legdivatosabb autókkal járniuk. Például egy kicsi elektromos autóval is nagyszerűen tudunk közlekedni a városban.

Budapesten élek. Szeretem a várost, de nagyon zavar a levegő szennyezettsége, amit a benzinnel és gázolajjal közlekedő járművek okoznak. Sokat tehetnénk egy zöldebb városért, ha leraknánk ezeket a járműveket a város bejáratánál, és biciklire, rollerre, görkorcsolyára vagy tömegközlekedésre váltanánk. Ha nincs messze az iskolánk, munkahelyünk, ha időben elindulunk, még sétálhatunk is. Lassan megfulladunk a várost körülvevő füstben. Budapesten egyre kevesebb a zöld terület. Nem értem, miért vágunk ki fákat ahelyett, hogy ültetnénk.

A mi iskolánkban tavaly két hatalmas százéves fát vágtak ki. Sokan sírtunk, mert a fákon tavasszal már a madárkák fészket raktak, és a tojásokkal teli fészkekből elmenekültek a tojók. Idén a gyerekekkel négy kis hársfát ültettünk helyettük. Ha mi, gyerekek gondolunk azokra a gyerekekre, akik majd ezek alatt a fák alatt tudnak játszani, és figyelik majd a madarak tavaszi énekét, akkor a felnőttek miért nem gondolnak ránk? Nekünk az ő meggondolatlanságuk miatt kell szennyezett levegőjű városban élnünk.

Ha mindenki évente csak egy fát ültetne, sokszorosára nőhetne Budapest zöld területe. A fák nagy segítségünkre lehetnének a levegő tisztításában, széppé tennék a várost, és a nyári nagy melegekben jó lenne alattuk hűsölni.

Szeretném, ha ezzel a fogalmazással fel tudnám állítani az íróasztaluk mögött ülő felnőtteket, hogy ültessenek fákat, és hagyják otthon az autóikat.