Jázmin (14 éves) pályaműve

„Szerintem nem elegendő megoldás a szelektív hulladékgyűjtés, hanem a szemét mennyiségének drasztikus csökkentésére, és annak újrahasznosítására kell törekedni.”

Én mindig is a bolygónkat és annak védelmét tartottam a legfontosabbnak! Az osztályomba járó társaim rám is ragasztották a „környezetvédő” nevet.

Szerintem gyerekszemmel jobban át lehet látni a világunk helyzetét és sorsát. Ilyenkor még nem a pénz és az önös érdekek a fontosak, hanem hogy ezt a csodás bolygót, amit ajándékba kaptunk, megóvjuk.

Nagyon sokat gondolkodom rajta, min tudnék változtatni, ha egy befolyásos ember lennék. Ezért is örültem ennek a pályázatnak.

Földünk pusztulásának okozói mi magunk, emberek vagyunk!

Az egyik problémaforrás a mérhetetlen szemét felhalmozása és káros anyagok kibocsátása csak azért, hogy kényelmesebb legyen számunkra az életünk.

Az első dolgom az lenne, hogy olyan tudós emberekkel venném magamat körül, akiknek a segítségével olyan környezetbarát anyagot fejlesztenénk ki, amivel ki lehetne váltani a műanyagokat, műanyagszármazékokat. Ezenkívül beszüntetném a szükségtelen műanyaghasználatot, és az újrahasznosítást részesíteném előnyben.

Szerintem nem elegendő megoldás a szelektív hulladékgyűjtés, hanem a szemét mennyiségének drasztikus csökkentésére és annak újrahasznosítására kell törekedni.

A problémák másik forrása, hogy rengeteg ember él a Földön, és ezért sajnos nagyon sokat termelünk, igaz, ennek nagy részét feleslegesen. A boltokban a termékek és élelmiszerek jelentős részét a vásárlók ott hagyják, és ezek is mind a szemétbe kerülnek. Ezeknek a termékeknek az előállítása nagyon megterheli a környezetet. Én csökkenteném a kínálatot az élelmiszerek körében. Így észszerűbbé lehetne tenni az állattenyésztést, a növénytermesztést.

Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy szükség van olyan növények kitenyésztésére, amelyek jól tűrik azokat a szélsőséges időjárási viszonyokat, melyeket a globális klímaváltozás eredményez.

Tehát következő fontos feladatomnak tartom ilyen növények létrehozását. Ennek érdekében bővíteném kis tudóscsapatomat.

Számunkra a víz a legfontosabb, mégis azt pazaroljuk a legnagyobb mértékben.

Miközben máshol szomjan halnak, mi tiszta vízzel (ivóvízzel) mossuk le az autónkat, húzzuk le a WC-ket, öntözzük a gyepet.

Ezért olyan rendszer kiépítését támogatnám, ahol tiszta, de nem ivóvíz-minőségű vízzel lehetne megvalósítani ezeket a feladatokat.

Már gyermekkorban tudatosítanám a környezetbarát életmódot. Észre kell vennünk, hogy
az embereknek harmóniában kell élniük a természettel!

„Az igazi természetvédő az, aki tudja, hogy a világot nem a szüleinktől örököltük,
hanem gyermekeinktől kölcsönözzük.”

John James Audubon