Veronika (13) pályaműve

„Naponta 6,5 millió szívószálat dobnak ki Nagy-Britanniában.”

Környezettudatosság. Ha meghalljuk ezt a szót, általában mindenkinek eszébe jut egy kép a haldokló Földünkről. Véleményem szerint napjainkban kiemelt figyelmet igényel ez a téma.

Manapság azt figyelhetjük meg, hogy az emberek nem fordítanak elég időt arra, hogy egy kis kutatómunka után környezetbarátabb életmódra váltsanak.

Szerintem a legjobb ilyen életstílus a „zero waste”-életmód, ami annyit tesz, hogy nem termelünk szemetet. Hogy hogyan válhatunk termelőkből szemétmentes emberekké? Nagyon egyszerű. Először apró változtatásokkal kell kezdenünk. Az egyszer használatos műanyagokat próbáljuk újra használható termékekre cserélni.

Bevásárlásnál ne vegyünk nejlonszatyrokat, amiket általában 5-10 percig használunk, és legtöbbször el sem bírják a súlyt. Vigyünk magunkkal vászontáskát. Gyorséttermekben az üdítőnkhöz ne vegyünk szívószálat, hanem vigyük magunkkal a saját fémből, papírból, bambuszból készült szívószálunkat.

Rengeteg apró trükk van, amivel sokat segíthetünk, de térjünk át arra a témára, ami engem személy szerint nagyon foglalkoztat, az élővizek szennyezésére.

A minap láttam egy videót az interneten egy 16 éves lányról, Greta Thunbergről. Az ő beszédeit végighallgatva jöttem rá, hogy milyen erős a gyerekek szava is. Gyermekek ezrei tüntetnek vele hasonló problémák miatt. 

Én 13 évesen nem tehetek sok mindent az óceánok és tengerek tisztán tartásáért, de van pár apróság. Ezeket már megemlítettem. A műanyag hulladékokkal kapcsolatosan nagyon könnyű dolgunk van változtatás szempontjából. Palackozott víz helyett vegyünk egy sport- vagy ahhoz hasonló kulacsot, és azt töltsük újra a csapból. Manapság nagyon sok olyan bolt van, ahol kimérve tudunk venni fűszereket és egyéb ízesítőszereket, ételeket. Mosószer helyett mosószódát, mosogatószivacs helyett luffa szivacsot használjunk.

Naponta 6,5 millió szívószálat dobnak ki CSAK az Egyesült Királyságban. Képzeljük el, mekkora mennyiség ez több országgal együtt. Ezen műanyagok kevesebb mint 3%-a kerül újrahasznosításra. Legtöbbször a tengerekben/óceánokban, ott pedig a teknősök orrában végzik, akik ettől nem tudnak lélegezni, és megfulladnak.

A nejlonok nagyon hasonlítanak a medúzákra. Mi, emberek megkülönböztetjük őket, de a vízi élőlények erre nem képesek. Emiatt elfogyasztják azokat, majd ebbe halnak bele.

Remélem, hogy ez a rövid írás is motiváció azok számára, akik eddig nem szembesültek a helyzet súlyosságával.