Kincső (14) pályaműve

„Ha azt hiszed, egy ember nem tehet semmit, akkor tévedsz!”

Bármikor felmész az internetre, cikkek és blogbejegyzések tömkelegével találod szembe magad arról, hogy a földön egyre melegebb van, a jégtakarók lassan elolvadnak, az ózonréteg egyre vékonyodik. Ezek mind-mind próbálják felnyitni a szemünket afelől, hogy jó lenne végre nagyobb jelentőséget tulajdonítani ennek a problémának, feltéve, hogy még szeretnénk, hogy a dédunokáink is itt éljék le az életüket.

A technika gyors fejlődése és a társadalomban élő emberek önző magatartása miatt elkezdődött egy olyan folyamat, amit nagyon nehéz, sőt talán már lehetetlen is visszafordítani. A felmelegedés miatt elkezdtek a jégtakarók olvadni, ezáltal nemcsak az állatok élőhelye csökken iszonyú mértében, hanem még a tengerszintet is megemeli a hirtelen felszabadult vízmennyiség. Ez azért is probléma, mert ennek következtében országok és városok kerülhetnek víz alá, mint például Hollandia. Szerintem ehhez hozzá sem kell fűznöm azt, hogy egy nagyobb mértékű vízszintemelkedés emberek millióit törölheti el a Föld színéről. A tengeráramlatokat is jelentősen befolyásolja a klímaváltozás, ami szintén óriási komplikációt jelent számunkra, ugyanis ezek jelentős befolyással bírnak Földünk hőmérsékletének változásaira. A szélsőséges időjárás miatt egyre gyakoribbak az erdőtüzek, így számtalan állat és növény pusztul ki. A növények kipusztulásával a levegőben található szén-dioxid is egyre több lesz. Azok az állatok, amelyek nem a szárazföldön, hanem a vizekben élnek, sem találnak menedéket, hisz őket az egyre inkább felmelegedő víz vagy a szemét fogja kipusztítani. De mi, emberek szembeszállhatunk a problémával. Ha otthon szelektíven gyűjtenénk a szemetet, elhagynánk az egyszer használatos műanyag hulladékokat, és nem dobálnánk el a szemetet az utcán, rengeteget tudnánk segíteni ezen. Ha azt hiszed, egy ember nem tehet semmit, akkor tévedsz; az igaz, hogy egy ember nem mentheti meg a világot, de ha te legalább ennyit teszel azért, hogy a Föld, amin te is és a családod is él, jobb hely legyen, akkor hidd el, máris óriási segítséget nyújtottál.

A jövőben én is próbálok majd a lehető legnagyobb mértékben ügyelni a környezetem egészségére, hisz én is ezen a bolygón élek, így rajtam is múlik az, hogy meddig képes a Föld életben maradni.