Petra (15) pályaműve

„Azzal, hogy egy-két fokkal hűvösebbre csavarjuk a radiátort, még a legaggódóbb nagymama szerint sem fogunk tüdőgyulladást kapni.”

A legtöbben szeretjük a világnapokat. Arra emlékeztetnek, hogy képesek vagyunk jó dolgokat tenni a Földünkért: Február 2.: vizes élőhelyek világnapja; május 10.: madarak és fák napja; április 7.: egészségügyi világnap… Általában.

2019-ben július 29-én először eljött a túlfogyasztás világnapja, amikor is az emberiség fogyasztása átlépte azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni. Sajnálatos módon, ugyanúgy, mint a sikereinket, ezt is magunknak köszönhetjük.

Ahogyan én is, az emberek nagy része szeret feleslegesen ruhát vásárolni, hogy megfeleljen az új divatnak, vagy képtelenek vagyunk letenni arról, hogy megszerezzük a legújabb típusú mobiltelefont. Az valószínűleg meg sem fordul a fejünkben, hogy gyártásukkor rengeteg vizet használnak fel a vállalatok, és szennyvizet juttatnak a folyókba. Hogy könnyebben el lehessen képzelni, mutatok egy példát: egy kiló marhahús előállításához átlagosan 15500 liter vízre van szükség. És akkor felmerül bennetek a kérdés: mondjak le a kedvenc steakemről?

Természetesen nem kell rögtön vegetáriánussá válnunk, elég, ha mérsékeljük a húsfogyasztást, ezzel az egészségünket is támogatva. Ha van lehetőségünk, termesszünk zöldséget a kertünkben, vagy legalábbis törekedjünk arra, hogy hazai termékeket vásároljunk!

Azzal, hogy egy-két fokkal hűvösebbre csavarjuk a radiátort, még a legaggódóbb nagymama szerint sem fogunk tüdőgyulladást kapni, hiszen ő még velünk ellentétben hideg szobában aludt. Ráadásul a szén-dioxid-termelés csökkentésén kívül a család pénztárcájával is jót tehetünk. Abban az esetben, ha fázós típusok vagyunk, felhúzhatunk egy pulóvert, vagy befészkelhetjük magunkat a takaró alá, kezünkben egy forró teával, és egy izgalmas filmmel…

Szólnunk kell a felnőtteknek is, hogy a problémáinkra ne a jövő nemzedékétől várják a megoldást. Elsősorban ők vannak olyan helyzetben, hogy képesek kijavítani a hibáikat, ezzel kitaposva egy talán új, de annál inkább maradandó ösvényt utódaik számára.

Ahogy arra az ókorban is rámutattak: „Az ember nemcsak azért felelős, amit tesz, hanem azért is, amit nem tesz meg.” Tudatos döntésekkel véssük bele a naptárakba annak a világnapját, amikor végre sikerül helyreállítanunk a rendet.