Enikő (17) pályaműve

„Ha csak lehet, biciklivel megyünk boltba vagy tömegközlekedést veszünk igénybe a levegő védelme érdekében.”

Mai világunkban minden az ember életminőségének javításáról, életének komfortosabbá tételéről szól. A haszonorientált nagyvállalatok reklámjai azt akarják elérni, hogy elhiggyük, nem tudunk élni egy-egy termék nélkül, ezért sokan olyan – szinte felesleges – dolgokat vásárolnak, amik csak a saját kényelmüket szolgálják. Illetve ha valami elromlott vagy elszakadt, az egyből a kukában landol, meg sem próbálják megjavítani az emberek, inkább vesznek újat. Ezáltal a fogyasztói társadalmunk nemcsak a pénztárcánkat terheli meg, hanem jelentős hatással van a környezetünk szennyezésére több szempontból is.

Vásárlásaink során rengeteg hulladékot termelünk. Gondoljunk csak bele! Vásárláskor minden egyes gyümölcs- és zöldségfajtát, péksüteményt, felvágottat külön műanyag szatyorba raknak, és bármit veszünk, az valamilyen úton-módon be van csomagolva. Ezek a csomagolások mindig a kukában végzik. De abba sokan nem gondolnak bele, hogy mi történik ezután azzal a sok-sok zsáknyi szeméttel, egyúttal nem is érdekli az embereket, hogy a szemetük nagy lerakóhelyekre kerül, ami rendkívül veszélyezteti az élővilágot. A szemétlerakó helyek közelében a szennyezőanyag beszivároghat a vizekbe, ezáltal a növényekbe és állatokba is bekerül a szennyeződés, ami végső soron az emberek egészségére is káros hatással van. Ezt az állapotot teljesen megszüntetni nem lehet, csak mérsékelni tudjuk. Csökkenthetünk a hulladékaink mennyiségén, ha megpróbálunk minél kevesebb műanyagot használni. Műanyag flakon helyett használhatnánk kulacsokat, műanyag szatyrok helyett textilzsákokat a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, hanyagolhatnánk a műanyag evőeszközök, tányérok használatát. Mindezekhez persze szükséges az egyes áruházláncok támogatása is. A műanyagokat teljes mértékben nem tudjuk elkerülni, de ha szelektíven gyűjtenénk a szemetet, akkor az újrahasznosítható hulladék nem a lerakóhelyeket terhelné, hanem visszakerülne újrahasznosított formában az iparba. Magyarországon van lehetőségünk a szelektív hulladékgyűjtésre, de a legtöbb embert nem érdekli ez a kérdés, vagy nem megfelelő módon szelektálnak. Ha én az ország vezetője lennék, megfelelően tájékoztatnám a lakosságot a hulladékproblémáról és annak megoldási lehetőségéről, az iskolákban bevezetném a kötelező projektnapokat a környezetünk védelméről, újságokat, kiadványokat jelentetnék meg ebben a témában, kötelezővé tenném a szelektív hulladékgyűjtést, és természetesen biztosítanám a megfelelő hátteret is hozzá.

Egy másik fontos környezeti probléma, amit mi, emberek generáltunk a fogyasztói életmódunkkal, a légszennyezés. Ez főként az ipari területek és a közlekedési eszközök által kibocsátott, hatalmas mennyiségű szén-dioxidnak köszönhető. Az egyre növekvő igény a luxuscikkek iránt egyre több gyár építését eredményezi, a gyárak füstje pedig növeli a levegő szennyezettségét. A termékek szállítása is hatással van a környezetszennyezésre, hiszen egyes termékek több ezer kilométert is utaznak a teherautón a polcokig, ami által jelentős mennyiségű káros anyag kerül a levegőbe. A személyautók használatánál is fennáll ugyanez a probléma. A levegő szennyezettsége előidézhet savas esőt, elvékonyítja az ózonréteget, és növeli az üvegházhatást. Az ember szervezetére is hatással van, asztmát, tüdőtágulatot vagy akár rákos megbetegedést is okozhat. Megoldás lehet a fosszilis energiahordozók helyett megújuló energiaforrást használni. Ilyen például a víz-, nap- és szélenergia. A megújuló energiaforrások előnyei, hogy soha nem fogynak el, többségük nem bocsát ki káros gázokat, viszont használhatósága függ az adott hely adottságaitól. Jelenleg ezek kiépítése elég költséges. Én pályázatokkal, pénzügyileg támogatnám a napelemek beépítését a háztartásokba, és a gyártulajdonosokat kötelezném arra, hogy a legkorszerűbb és leghatékonyabb füstszűrő berendezésekkel lássák el a gyárkéményeket.

A családomban mindenki próbál környezettudatos életet élni. Ha csak lehet, biciklivel megyünk boltba, vagy tömegközlekedést veszünk igénybe a levegő védelme érdekében. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és igyekszünk minél kevesebb élelmiszert kidobni. Az energiatakarékosság jegyében energiatakarékos izzókat használunk, és ha nincs szükségünk a világításra, lekapcsoljuk. A vízzel is takarékosan bánunk, hiszen ivóvízkészletünk is fogyóban van.

Szerintem nagyon fontos ezekkel a kérdésekkel foglalkoznunk, hiszen mi élünk ezen a bolygón, a mi sorsunk fog tragédiába torkollni, ha nem teszünk semmit. Csak akkor érhetünk el jelentős eredményt, ha mindenki ráébred arra, hogy ha nem változtatunk a hozzáállásunkon és nem cselekszünk, akkor Földünk előbb vagy utóbb, de kipusztul.