Ádám (13 éves) pályaműve

„Sokszor a szüleimmel együtt tanulom, hogyan vigyázhatnánk jobban a környezetünkre.”

A világon számos környezetszennyezési problémáról hallunk nap mint nap. Pár példát említek: 2019 nyarán Dél-Amerikában hatalmas területen égett az esőerdő, a tengereket elárasztják a műanyag hulladékok, a vizekbe tisztítatlan szennyvizet engednek, a levegőt a gyárak és a közlekedési járművek szennyezik.

Sajnos a lakóhelyünk közelében is tapasztaltunk problémákat. Pl.: 2019 augusztusában kigyulladt a királyszentistváni hulladéklerakó, a Balaton partján védett nádasokat vágtak ki.

Több szervezet is igyekszik tenni valamit környezetünk védelméért. Az iskolákban projektnapokat tartanak, s ezzel felhívják a figyelmünket a környezettudatos gondolkodásra.

A világ nagyvárosaiban a közlekedés a környezetterhelés egyik fő forrása, ami jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, a légszennyezéshez és a zajhoz. Ezt megoldandó próbálják bevezetni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású járműveket. A nyáron zajlott a Tiszán összegyűlt közel három méter vastag szemétsziget kiszedése és szelektálása. Egyre több a veszélyeztetett állatfaj, megszűnnek az állatok élőhelyei, a növények pusztulásával pedig kevesebb lesz az oxigéntermelés. Fák ültetésével, az erdőirtás megszüntetésével, a műtrágya használatának visszaszorításával biztosíthatjuk az élőlények számára nélkülözhetetlen oxigént.

Mi mit tehetünk a környezetünkért, egy zöldebb jövőért? 

Sokszor a szüleimmel együtt tanulom, hogyan vigyázhatnánk jobban a környezetünkre. A kisgyerekeknek sokszor mondják, hogy nem szabad szemetelni. A szelektív hulladékgyűjtést az oviban kezdtük, majd az iskolában és otthon folytattuk.

Anyától tanultam, hogy az elhasznált olajat gyűjtsük össze és adjuk le a töltőállomáson. A veszélyes hulladékot közös gyűjtőhelyre visszük. A boltban nejlonzacskó helyett a zöldséget, gyümölcsöt és pékárut mindig ugyanabba a vászontáskába csomagoljuk. Ritkán veszünk PET-palackos vizet, és ha kiürül, többször újratöltjük csapvízzel. Apával összegyűjtjük az elhasznált elemeket, és külön bevisszük azokat is a gyűjtőhelyre. Sokat járunk tömegközlekedéssel. Az edzésekre, meccsekre általában összebeszélnek a szülők, hogy kevesebb kocsival oldjuk meg az utazásokat.

Fürdés helyett inkább tusolni szoktunk otthon, mert ezzel vizet spórolhatunk. Fogmosás közben is odafigyelünk arra, hogy ne folyassuk a vizet feleslegesen.

A zöldhulladékot összegyűjtjük, és nem égetjük el, a levágott ágakat aprítógéppel összevágjuk és visszaforgatjuk a földbe. Tavasszal sok virágot ültetünk a kertbe, és gondozzuk a gyümölcsfáinkat.

Úgy gondolom, hogy az emberek többsége még mindig nem fordít kellő figyelmet a környezetvédelemre.

Szerintem mi, gyerekek is sokat tudunk tenni a környezetünkért, egy zöldebb jövőért. Greta Thunberg, svéd tinédzser példáját is minél többen követhetnénk. Ő az, aki a klímaváltozás veszélyeire hívja fel a figyelmet. Véleményem szerint összefogással, odafigyeléssel, több környezetvédelmi akcióval lehet csak megváltoztatni a világot. Földünk védelme érdekében mielőbb cselekednünk kell. Minden ember kötelessége, hogy óvja a természetet. Fontos, hogy a felnőttek jó példát mutassanak nekünk, hogy mindannyian környezettudatos életet éljünk.