Lola (12) pályaműve

„Összeszámoltad már ruhatárad darabjait? Mennyi ruhát hordasz belőle?”

Szereted a divatot? Szeretsz öltözködni? Összeszámoltad már ruhatárad darabjait? Mennyi ruhát hordasz belőle?

 Napjainkban fontos szerepet játszik a divat, mindenki szeret szép ruhákban lenni, divatosan öltözködni. A divat sűrűn változik, ilyenkor új ruhák jelennek meg a boltokban, és azokat veszik meg a vásárlók. Azt viszont kevesen tudják, hogy a ruhaipar az egyik legnagyobb műanyag-felhasználó iparág. Már szinte minden ruhadarabunk műszálból készül, és egyre kevesebb a természetes anyagokból készült. Másik probléma, hogy ruháink nagy része kukában végzi, így még több műanyag kerül hulladékként a környezetünkbe.

A divatipar nemcsak nagy műanyag-, de nagy vízfogyasztó is. Olvastam valahol, hogy egy pamutpulóver elkészítéséhez kb. 3000 l vizet használnak fel. Így, hogy már tudjuk ezeket az adatokat, átgondoltabban kellene vásárolnunk. Nem kell mindenből túl sokat venni, de ami még fontosabb, hogy a kinőtt vagy a már megunt ruháinkat ne dobjuk ki, hanem próbáljuk meg elajándékozni vagy eladni, és ezzel máris óvjuk a környezetünket.

Most már vannak olyan ruhák, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek. (De mi is újrahasznosíthatjuk ruháinkat, átalakíthatjuk, készíthetünk belőle valami mást. Mindezeknek csak a kreativitásunk szabhat határt.) A pénztáraknál pedig most már egyre kevesebb műanyag zacskót adnak, és sokkal több természetes anyagból készültet. Ha a vásárlásnál nem tudjuk csökkenteni a műanyagok használatát, akkor próbáljuk meg a mindennapjainkban. Bevásárláshoz használjunk vászontáskát. Gondoljunk bele: nagyszüleink hogyan vásároltak? Milyen eszközöket használtak bevásárláskor és a mindennapokban? Életüket meghatározta a természetes anyagok használata. A műanyagot nem ismerték, nem is ismerhették. A hulladék szó is ismeretlen volt számukra, mert mindent újrahasznosítottak. És ma? Ma mennyi hulladékot termelünk? Ezek jó része a termékek csomagolásából származik. Mert mindent becsomagolva vásárolunk meg. A rengeteg hulladékot legalább gyűjtsük szelektíven.

Mostanában egyre többen figyelnek a környezettudatosságra, és ez a divatra és a bevásárlásokra is fokozatosan kiterjed. Próbáljunk meg jobban odafigyelni környezetünkre és kevesebb műanyagot használni. Benne vagy?