Flóra (14) pályaműve

“Nem az számít, hogy mit és hogyan sportolunk, hanem hogy az életünk része legyen, és hogy úgy végezzük ezeket a tevékenységeket, hogy közben nem szennyezzük környezetünket.”

Képzeld el a Földet száz év múlva. Képzeld el, hogy az emberek nem mernek az utcára menni, mert a levegő szennyezettsége olyan mértékű, ami már káros az egészségre. Hogy nincs olyan zöld terület a közelben, ahová el tudsz menni sétálni, kirándulni a barátokkal, mert mindent beton borít. Képzeld el, hogy sok gyönyörű állat, amik jelenléte ma természetes, már nincs velünk, hiszen akkora veszély fenyegette őket, hogy nem élték túl. Mindenki álma, hogy éljen még száz évig vagy akár tovább is, de ha a jövő ilyen lesz, én nem szeretném megtapasztalni. Addig kell cselekednünk, amíg ezeket a dolgokat csak elképzelni tudjuk.

A környezetszennyezés a mai világban rengeteg formában jelen van, a legsúlyosabb és legfenyegetőbb a levegő-, víz- és talajszennyezés. Sajnos ezek mára már életünk részévé váltak, és egészségünket is nagyban veszélyeztetik. Mióta ezek a tényezők megjelentek, sok olyan betegségek is kialakultak, melyek régebben nem voltak jelen. Ezért nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljünk egészségünk megőrzésére, ami együtt járhat környezetünk épségének megóvásával is, ha tudatosan cselekszünk. Fontos, hogy olyan dolgokat tegyünk, amik mindkét célt szolgálják. Az egyik legvitatottabb téma, ami ezen problémákat érinti, például az autó használata a mindennapokban. A kocsik kipufogógázának káros hatása a levegő minőségére mindenki számára ismert, és azt is sokat hallottuk már, hogy amikor csak tehetjük, biciklizzünk, sétáljunk vagy tömegközlekedjünk autó használata helyett. De valójában miért is ilyen fontos ez?

Manapság a légszennyezést legnagyobb mértékben befolyásoló tényező a kipufogógáz, amiből rengeteg szennyeződés kerül a levegőbe, amiket nap mint nap belélegzünk, és ezek különböző légúti betegségeket okozhatnak. Viszont az nagyon jó hatással lehet a környezet mellett a szervezetünkre is, ha megtehetjük és lecseréljük az autóval való közlekedést sétára vagy biciklizésre. A friss levegő, a mozgás az egészségünk és a természet védése egyben. Úgy gondolom, hogy tiniként az egészségünk megőrzésére odafigyelni létfontosságú még annak ellenére is, hogy sokszor nehéznek tűnhet, hiszen megannyi szempontot kell figyelembe venni. Sok energiára és tápanyagra van szükségünk a fejlődéshez, de vigyáznunk kell, hogy miket és milyen mértékben fogyasztunk. Elengedhetetlen számunkra a rendszeres, egészséges étkezés és hogy ezek tartalmazzanak minden szükséges tápanyagot. Vásárlásnál a származási helyet is figyelembe kell vennünk, mert az országba való beszállítás során nagymértékben szennyezik a légkört, ezért fontos, hogy amennyiben lehetőségünk van, hazai és biotermékeket vásároljunk, ezzel is óvva környezetünket. A vitaminok szedése is meghatározó szerepet játszik immunrendszerünk épségének megőrzése érdekében, főleg a téli időszakban.

Emellett a rendszeres sportolás is elengedhetetlen ebben a korban, hiszen ez a jövőbeli életünket is befolyásolja majd, mert a betegségek nagy részét ki tudjuk vele küszöbölni. Szerintem ezen a téren nem az számít, hogy mit és hogyan sportolunk, hanem hogy az életünk része legyen, és hogy úgy végezzük ezeket a tevékenységeket, hogy közben nem szennyezzük környezetünket.

Véleményem szerint mindenkinek össze kell fogni ahhoz, hogy jobbá és élhetőbbé tegyük a jövőt, megmentsük a Földet és ezzel a saját egészségünket, mert csak együtt sikerülhet.