Vivien (14 éves) pályaműve

„Nem mindegy, ki mennyi áramot, vizet használ.”

Számomra a környezetvédelem nagyon fontos. Én és a családom mindig odafigyelünk, hogy ne szemeteljünk, szelektíven gyűjtsük a hulladékot, és hogy kevesebbet használjuk az autót.

Az energiatakarékosság is nagyon fontos. Nem mindegy, ki mennyi áramot, vizet használ el, ennek odafigyelésével Földünket máris segíthetjük a javulásában, bár ez még mindig nem elég! Nagyon sok gyár, repülő, autó, dohányzó ember van, aki észre sem veszi, hogy pusztítja környezetét, úgy van vele, hogy majd a többi ember odafigyel és csinálja, amit kell. Nagyon sok ember így van ezzel sajnos, ami miatt Földünk a kihalás szélén áll. Tengerek, óceánok fel vannak halmozódva mindenféle hulladékkal, ami a vízi világot is pusztításnak indította. Szárazföldeken, erdőkben is hasonló dolgok zajlanak. Az ember, csak hogy építkezhessen vagy tüzelőfát vigyen haza, képes kivágni rengeteg fát, amivel még jobban csak a Föld végzetét előlegezzük meg. A fák adják az oxigént, nélkülük nincs élet. A sok fa kivágása miatt még az élőlények is elvesztik a természetes élőhelyüket. A túlnépesedések is azért vannak, mert „mi”, emberek a sok szennyeződéssel klímaváltozásokat okozunk, így a rendszer nagyon könnyen felborul. Sok embernek el kell hagynia hazáját a változások miatt. Ezt már visszafordítani nem lehet, de hogy jobb legyen, arra törekedni tudunk.

Sokat tesznek a Földünk védelméért a környezetvédő szervezetek is, amelyekhez egyre több politikai szervezet is csatlakozik. A nagyvállalatok nemcsak felelősséget vállalnak a kibocsátott szennyeződésekért, hanem az utóbbi években technikai újdonságok bevezetésével tesznek lépéseket a környezet megóvásának érdekében. A társadalmi összefogás pedig befolyásolja a politikai döntéshozatalt, és a környezettudatos oktatást is előmozdítja. A környezetünk megóvásának kérdése többször felmerült különböző korokban és helyeken, mivel az ipari forradalom óta emelkedik a levegőszennyeződés. Napjainkban azonban már egy globális környezetvédelemre lenne szükség, amely sok probléma megoldását tenné szükségessé!

Ilyen pl. az élelmiszer-termelés

sivatagosodás-globális felmelegedés

ózonréteg épsége-károsodása

hulladékgazdálkodás

Földünk fennmaradásához mindenkinek oda kell figyelnie környezetére. Segítsük és védjük meg együtt Földünket! Tehát az élővilág és az ember életének és fejlődésének megőrzéséhez, megóvásához a pusztulástól komoly tervezési és összehangolt együttműködési tevékenységre van szükség. A jelenben elkezdett pozitív összefogás a jövőnket teszi jobbá, élhetőbbé mind a családom, mind a többi ember számára.