Anna (16) pályaműve

„Mindenben meg kell találnunk az egyensúlyt.”

A mai felgyorsult világban a felnőttek és gyerekek körében egyaránt fokozódott a stressz mértéke. Ez számos problémához vezet.

A rengeteg tennivaló és rohanás nem használ az egészségünknek sem fizikailag, sem mentálisan. A túl sok munka és idegeskedés hatására lelkileg összeomolhatunk. Mindig fáradtak leszünk, ezáltal kevésbé tudunk majd koncentrálni, és az ingerküszöbünk is alacsonyabb lesz. Ez kihathat a társas kapcsolatainkra. Eltaszítjuk magunktól barátainkat, családunkat, és ez több és több gondhoz vezet. Nem lesz végül kire támaszkodnunk és kitől segítséget kérnünk.

Ilyenkor az ember próbál valamiféle mentsvárat keresni, ahova elmenekülhet egy kis időre a mindennapi stressz elől. Ám ez sajnos hamar átalakulhat függőségbe. Rabjává válik ekkor a személy ennek a tevékenységnek, ami lehet például valami játék vagy akár a cigaretta, alkohol vagy az evés is. Azt gondolja, hogy ezzel csökkenteni tudja a felhalmozódott idegességet, és egyre többet fogja azt a tevékenységet folytatni. Ez már nemcsak a mentális betegség jele, ugyanis ez kihat a fizikai jóllétre is.

A stresszevés egy elég gyakori oka a sok elhízásnak. Ez azt takarja, hogy az ember akkor nyugszik meg, amikor eszik, legtöbb esetben nem a legegészségesebb ételeket. Ez súlyos túlsúlyhoz vezet. A cigaretta és alkohol súlyos következményeiről nem is kell beszélnem. Ezek nagy dózisban sok esetben halálhoz vezetnek. Ha már nem vagyunk képesek belátni függőségünket és leállni velük, érdemes szakemberhez fordulni.

Eddig elég pesszimistára sikerült ez a fogalmazás, úgyhogy most inkább áttérek a megfelelő módokra a stressz csökkentése érdekében. Szerintem a legfontosabb tényező az egyensúly. Mindenben meg kell találnunk az egyensúlyt. A munka és a magánélet közt. A hobbik és kikapcsolódás között szintén. Az egyik legjobb módja a kikapcsolódásnak a sportolás. Mozgás közben az ember arra koncentrál, hogy milyen gyakorlat következik, azt helyesen kell elvégezni, vagy biciklizés, futás közben a gyönyörű tájra. Én az utóbbiban legfőképp a túlélésre szoktam koncentrálni a második méter után rögtön. A sport nemcsak fizikai egészségünket ápolja, hanem nagyon jó hatással lehet a kapcsolatainkra is. Sportágtól függően remek csapatépítő módszer lehet.

Személy szerint elég maximalista vagyok. Addig nem nyugszom, míg mindent meg nem csinálok számomra tökéletesen. Ebben nekem is változtatnom kell, és a legjobb tanács, amit kaptam erre, az, hogy csak abban akarjak megfelelni tökéletesen, ami tényleg fontos és szükséges a jövőben. Például nekem az iskolában nem szükséges minden tantárgyból kitűnőnek lennem, hanem csak arra kell főleg koncentrálnom, ami szükséges a továbbtanuláshoz. Persze azért a többiből nem ajánlatos bukdácsolni. Ezt a tanácsot biztos, hogy a későbbi életemben is fogom hasznosítani.

Ha nem találjuk meg az egyensúlyt és a harmóniát az életünkben, akkor sajnos egy ördögi körbe csöppenünk, amiből nagyon nehéz lesz kimászni.