Panka (15) pályaműve

„Gyakori betegség az anorexia, bulimia, hamis testkép vagy az étkezési zavar.”

Manapság sajnos nagyon gyakoriak a szenvedélybetegségek mind a felnőttek, mind a tinédzserek körében. Ezek elég hatalmas gondokat tudnak okozni az ember életében, vagy olykor a családi és baráti kapcsolataikat is tönkretehetik.

A legelterjedtebb függőség szerintem a dohányzás, a tudatmódosító szerek használata vagy az alkoholizmus. Elképesztő, hogy ezek a szerek mennyi kárt tudnak okozni az ember testi és egyben lelki egészségében. Sok ember az egész jövőjét is elveszítheti emiatt, mert az összes pénzét kábítószerre, alkoholra vagy dohányra költi. Általában az emberek akkor szoktak ezekhez a dolgokhoz fordulni, amikor valami nehézségen mennek keresztül az életükben, és azt hiszik, ez a megoldás. Viszont kérhetnék családtagjuk, barátjuk vagy esetleg szakember segítségét, aki tudna nekik segíteni, mondjuk, valamilyen terápiával vagy elvonókúrákkal. De sokaknak sajnálatos módon nincs kihez fordulniuk, ezért kerülnek bele ebbe a csapdába.

A másik gyakori betegség az anorexia, bulimia, hamis testkép vagy az étkezési zavar. Ezek a problémák többnyire a fiatal lányoknál jellemzőek, ugyanis drasztikusan befolyásolja őket a közösségi média, mások véleménye. Azon belül a hirdetések is jelentős hatással vannak rájuk, vagy pedig a modellek, hírességek, akikben csak a tökéletességet látják, így egy erős megfelelési kényszer tör ki náluk. Bármit képesek megtenni, hogy úgy nézzenek ki, ahogyan a médiában szereplő emberek. Olyan diétákat, edzésterveket követnek, vagy a legrosszabb esetben nem is esznek. Ezeknél a betegségeknél kulcsfontosságú szerepet játszik a család, hiszen pár esetben elég felügyelni egy hozzátartozónak a beteget, amíg eszik, majd utána vele is maradnia. Előfordul, hogy az anyuka, apuka készíti el az ételt, így ezekkel a praktikákkal nehezebben tudják elcsalni az étkezéseket. Ennek a betegségnek számos súlyos egészségügyi következménye lehet, például: alacsony vérnyomás, szívritmuszavar, epilepszia. Ezáltal rendkívül sokat számít a hozzátartozók segítsége, odafigyelése. Jó néhány ember azt hiszi, hogy anorexiás csak az lehet, aki vékony, miközben ez nem így van. Attól, hogy valaki nem vékony, még ugyanúgy küzdhet komoly étkezési zavarral, viszont ebben a helyzetben ez nehezebben tűnik fel másoknak.

A harmadik rendszeres függőség a játék-, internet-, televíziófüggőség. A mai világban a gyerekek már hamar hozzászoknak ezekhez az elektronikai kütyükhöz, mert sok szülő úgy gondolja, hogy ez nem okozhat nagy kárt bennük. Egy mese helyett, ami a tévében megy, sokkal hatékonyabb lenne egy esti mese felolvasása. Később, amikor a gyerekek már elérik a 10-12 éves kort, rengeteg időt töltenek el a számítógép előtt. Megszállottá válnak, nem akarnak kimenni a szabad levegőre, nem akarnak családjukkal kommunikálni, nem tanulnak, nem csinálnak házi feladatot, csak a számítógépes játék érdekli őket. Ha pedig a szülők megvonják tőlük ezeket, akkor nem beszélnek családtagjaikhoz. Ezért is fontos, ha oda is adjuk a gyerekeknek a telefont, laptopot, észszerű időkorlátot megszabni, így csökken a függőség esélye.

Szerintem a legfontosabb dolog, amit ezekből az esetekből leszűrhetünk, a család és a barátok értéke, ezért halásnak kell lennünk, ha ők segítenek és támogatnak minket.