Fanni (17) pályaműve

„Ha nem fekszünk le időben, szervezetünknek nem lesz elég ideje a feltöltődésre.”

Mostanában mindenhol azt halljuk, hogy éljünk egészségesen; figyeljünk oda táplálkozásunkra; és sportoljunk eleget. Azonban nem csak ezen a két tényezőn múlik testi, lelki jóllétünk. A kiegyensúlyozott alvás is legalább ilyen fontos. Sajnos a mai rohanó világban sokaknak nehéz erre odafigyelni, pedig regenerációra minden embernek szüksége van.

Úgy vélem, az alváshiány fogalma nem szorul magyarázatra. Mindannyian éreztük már magunkat kimerültnek, és nem egyszer fordult már elő az sem, hogy a reggeli ébresztő helyett inkább visszaaludtunk volna. Ez természetes, hiszen ha nem fekszünk le időben, szervezetünknek nem lesz elég ideje a feltöltődésre. Továbbá számos olyan életfolyamat is van, amely ilyenkor pihen, például a táplálkozás és az emésztés. Azonban néhány még éjszaka is aktív. Az immunrendszerünk és a sejtosztódás sohasem áll le. Ha nem alszunk eleget, ezeket a folyamatokat hátráltatjuk. Érzékenyebbek leszünk a fertőzésekre, és sajnos a rákos megbetegedésekre is, mivel a sejtosztódásban hiba keletkezik. A Harvard Egyetem orvosi karának egyik kutatásából az derül ki, hogy amíg alszunk, az agyunk megszabadul olyan mérgező proteinektől, amik napközben keletkeztek. Tehát ha nem tudunk eleget pihenni, ezek a káros fehérjék agysejtjeinkben maradnak, és rombolják a gondolkodásra való képességeinket. Azt gondolom, ezt mindenképpen érdemes elkerülni, amire a legjobb megoldás, ha időben lefekszünk.

Egy átlagos fiatalnak 8-10 óra alvásra van szüksége, míg egy felnőttnek 7-9 óra is elegendő. Ezt úgy érhetjük el a leghatékonyabban, ha felállítunk egy rendszert. Érdemes minden este ugyanabban az időpontban lefeküdni, majd reggel pedig ugyanakkor felkelni. Ez olykor nehéz lehet számunkra, de érdemes szem előtt tartani, hogy ez alapján szabályoz bizonyos hormonokat a testünk.

Emellett még nagyon fontos odafigyelni arra, hogy teljes sötétségben aludjunk. Szemünk képes érzékelni a legkisebb fényforrást is, ami pedig csökkenti az alvásért felelős melatoninszintet. Ehhez hozzátartozik a lefekvés előtti telefon-, tablet- és monitorhasználat is. Ezek az eszközök úgynevezett kék fényt bocsátanak ki, ami nagymértékben gátolja az előbb említett melatonintermelést a szervezetben. A legjobb lenne ezeket a készülékeket már nem használni az alvást megelőző két órában.

Ugyanakkor talán ez az, amit a legkevésbé tudunk betartani, főleg így az online oktatás idején. Még többet foglalkozunk okoseszközeinkkel, ami sajnos a bioritmusunk rovására megy. Az éjszakába nyúló tanulás talán annyira most nem jellemző, de a normál tanítás keretein belül ez egy állandósult probléma. Azonban fontos megjegyezni, hogy ha virrasztunk hajnalig azért, hogy jól sikerüljön másnap egy dolgozat, akkor valójában csak magunk ellen dolgozunk. Csökken a koncentrációs képességünk, feledékenyebbek és ingerlékenyebbek leszünk. Amellett, hogy szívproblémákhoz és elhízáshoz is vezethet, fiatalkorban még a növésben is hátráltathat minket. Ezért érdemes kétszer is meggondolni, miért kockáztatjuk bioritmusunk felborulását.

Összességében, én azt javaslom mindenkinek, hogy próbálja megtalálni a saját rutinját! Míg fiatalok vagyunk, van időnk változtatni. Tudatossággal ezeket az egészségügyi problémákat szerencsére ki lehet küszöbölni. Az pedig természetes, ha nem sikerül mindig betartani ezeket az íratlan szabályokat. A lényeg, hogy az esetek többségében figyeljünk oda magunkra! Hiszen felelősséggel tartozunk testünkért. A siker a kiegyensúlyozott, egészséges életben rejlik. Ezért vigyázzunk magunkra, és aludjunk jó nagyokat!