Kincső (15) pályaműve

„Az egészségünk érdekében folytatott szabadidős tevékenységekből rengeteg plusz energiát és önbizalmat meríthetünk, amely fontos szerepet játszik a jövőbeli problémamentes élet megteremtésében.”

A mozgás már szinte beépítődött a mindennapjainkba kisgyermekkorunk óta. Napi szinten sétálunk, futunk, edzünk, sportolunk és szabadidős tevékenységeket hajtunk végre.

 Ez az egyik olyan fizikai tevékenység, amelyet nem kerülhetünk el csak úgy. És mellesleg nem feleslegesen csináljuk ezeket. Minden mozgástípusnak megvan a maga következménye, ami nagyobb arányban húzódik a jó felé. Megerősíti a testünk részeit és a keringési rendszerünket. Megelőzi a túlsúly bekövetkezését, mivel minden egyes lépéssel energiát és kalóriát égetünk el. A felesleges részek pedig nem rakódnak le a zsírraktárokban. Minél gyorsabban hajtjuk végre a tevékenységet, annál többet fog elégetni a szervezetünk. A korai fáradást az emberek többsége egy hátrányként érzékeli, viszont a mindennapos aktivitás fejleszti az izmok erejét, és segít a további kitartásban. A rendszeres, napi szintű sportolás folyamán érdemes a teljesítendő távot erőnléti erőnk szerint folyamatosan növelni, a későbbiekben nagyobb sikerek, kitartóbb munka eredményeként. Érdemes olyan egészségi mozgásállapotot választani, ami az életkorunknak is megfelelő. Ha ennek az ellentéte mellett döntünk, bekövetkezhetnek súlyos testi és lelki sérülések is. Mellesleg a szervezetünket túlterheljük az erőltetett mozgással, amelynek hosszú távon drasztikus következményei is lehetnek. Egy stresszes, feszült nap után az ember agya különböző dolgokon járhat, amely kényelmetlen helyzetbe hozhatja a nap hátralevő részén. Ennek levezetésére is tökéletesen alkalmas a testmozgás, ugyanis serkenti a boldogsághormonok termelését. Egy jólesett futás után érezhetjük magunkat igazán jókedvűnek és egészségesnek. Ezt a tevékenységet kimondottan ajánlják a depresszióval küzdő személyek számára is. Olyan vegyületek szabadulhatnak fel az emberi szervezetben, amelyek az ilyen szomorúság ellen felírt gyógyszerekben is megtalálhatók. Sok-sok ember küzd önbecsülési nehézségekkel, melyeket nagy részben a folytonos mozgással csökkenteni lehet. A sportolás elkezdéséhez hatalmas akaraterőre van szükség. Az egészségünk érdekében folytatott szabadidős tevékenységekből rengeteg pluszenergiát és önbizalmat meríthetünk, amely fontos szerepet játszik a jövőbeli problémamentes élet megteremtésében. Számos betegséget előzhetünk meg a testmozgással, amivel más embernek sajnálatosan meg kell küzdenie hosszú időn át. Ilyen például a cukorbetegség, rák, asztma és még más egyebek. A rák miatti halálesetek száma legtöbbször a megfelelő mozgáshiány miatt következett be. Azonban ha mi rendelkezünk a megfelelő idejű mozgással, akkor gyorsítani tudjuk a táplálék áthaladását a bélrendszeren, és a méreganyagok nem töltenek annyi időt a szervezetünkben, hogy kialakuljon ez a betegség. A túlsúlyos embereknél azonban nagyobb arányban jelenhet meg ez az egészségi probléma, mivel a szervezetük több inzulint termel, mint egy átlagos emberé, és ez hozzájárul a daganatok növekedéséhez.

Véleményem szerint ha rendelkezésre áll az elegendő akaraterő, onnan már tisztán látható az út vége, legyen szó több vagy kevesebb időről, a változás érezhető, valamint látható is lesz. Ezeket tapasztaltam már, hiszen akár napi fél óra mozgás is energikussá varázsol, és szüksége van egy fejlődő szervezetnek a megfelelő mennyiségű friss levegőre. Amikor szabadidőm engedi, a barátaimmal töltöm a délutánokat. Ez nagy segítséggel van mind a fizikális, mind a mentális egészségre.