Fanni (16) pályaműve

„Hetente többször felkerekedünk és kettesben a lovammal nekivágunk az ismert vagy ismeretlen tájnak.”

A fiatalok körében megoszlanak a mozgás fontosságáról a vélemények. Sokan feleslegesnek tartják, mondván, ott van a heti öt testnevelésóra, az pont elég. Igaz, azokon az órákon sem nyújtanak 100%-os teljesítményt. Hisz a mai fiatalok nagy része sajnos lusta.

Reggelente a szüleik elviszik autóval az iskolába az ajtóig, hogy még véletlenül se kelljen 10 métert sem gyalogolni szegény gyermeknek. Délután érte mennek, hazaviszik. Háztól házig szállítás. Aztán belezuhan az ágyba, és estig nyomkodja a telefonját. Sajnos ilyen a mai fiatalok zömének az élete. Semmi mozgás, semmi sport.

Pedig aki rendszeresen sportol, annak javul a testtartása, erősödik az izomzata, jobb lesz a hangulata, megelőzhet több betegséget, sőt jobban is tud pihenni, aludni. Tehát a rendszeres sport „csoda dolgokat” tud tenni a szervezetünkkel, testünkkel.

Én, ha tehetem, elmegyek futni. A lakóhelyem közelében van egy tó, ide szeretek minden évszakban kijárni és nagy tóköröket futni. A családommal, szüleimmel sokat sétálunk, kirándulunk a természetben. Szerencsére édesanyám egy kis csavargásra a természetben mindig kapható. Az én másik kedvenc sportom a lovaglás. Van egy lovam, a neve Csillag. Hetente többször felkerekedünk és kettesben a lovammal nekivágunk az ismert vagy ismeretlen tájnak.

Miért nem sportolnak mégsem a mai fiatalok? Talán a lustaság, talán a tanácstalanság, hogy melyik sportot is válasszák, vagy talán a motiváció hiánya az oka. Nem tudom.

Jó lenne, ha a fiatalok számára lehetőség lenne ingyenesen megismerni különböző sportokat, sportágakat, s ezeket kipróbálva, megszeretve bele tudnák építeni az életükbe, a mindennapjaikba. Ugyanis ha egyszer beivódik a napi tevékenységek közé, akkor már rutinná válik, és el sem tudják majd sport nélkül képzelni az életüket. De addig hosszú és rögös út vezet, mely nagy akaraterőt, kitartást, motivációt igényel.

Ha befolyásos ember lennék, azon munkálkodnék, hogy minden fiatal megtalálja a számára legmegfelelőbb sportot. S nem elég megtalálni, gyakorolni is kell. Valamilyen támogatási rendszert hoznék létre, amellyel segíteni tudnám a sportolni vágyó fiatalokat. Rendeznék számukra egy bemutatót, ahol az idő előrehaladtával ők is bemutathatnák az elsajátított tudásukat. Így generációról generációra öröklődne át a sport szeretete.

A jelszó: MOZOGJUNK RENDSZERESEN!