Bianka (15) pályaműve

„Van olyan is, aki munkamániás: ő nem azért dolgozik, hogy éljen, hanem azért él, hogy dolgozzon.”

Napjainkban egyre többször halljuk azt a szót, hogy szenvedélybetegség. De vajon tudjuk, hogy mit jelent? Vagy csak rámondjuk az összes alkoholistára?

A szenvedélybetegségek nagyon sok ember és család életét is megkeseríthetik. Létrejöhetnek akár felnőtt- vagy gyerekkorban is. Kialakulásában szerepet játszhat a genetikai hajlam, a családi háttér és a gyermekkori feldolgozatlan traumák is. A szenvedélybetegek számára az öröm és a boldogság egy összpontosított tevékenységre szűkül, élete ettől függ. Különböző fajtái vannak, van olyan, akinek különféle kémiai anyagok elfogyasztása a cél, de például van olyan is, aki munkamániás, ő nem azért dolgozik, hogy éljen, hanem azért él, hogy dolgozzon. Manapság már egyre gyakoribb a számítógép- vagy internetfüggőség, ők menekülnek a személyes kapcsolatok és a felelősség elől egy olyan virtuális világba, ahol az álmuk valóra válhat és ahol bármi megtörténhet. A függőséget egyedül nem könnyű legyőzni, a szenvedélybetegek számára különböző terápiák vannak, hogy a problémáik megszűnjenek, de a leszokásban segíthetnek a családtagok, orvosok vagy különböző gyógyszerek is.

Véleményem szerint törekedjünk az életünkben megtalálni azokat a természetes örömforrásokat, amelyek saját magunknak és a környezetünknek is boldogságot okoznak.