Lili (14) pályaműve

Por még akkor is van a lakásban, ha tisztaságmániások vagyunk és állandóan takarítunk.

Az egészséges élethez szorosan kapcsolódik az általam kidolgozandó téma, az allergia. Munkám során sok információt gyűjtöttem az internetről és sokat tanultam erről a betegségről. Sajnos volt már személyes tapasztalatom, ezért mindent meg fogok tenni, hogy egészségesen éljek.

Az allergia kialakulása összefügg az immunrendszerünkkel. Ha valaki allergiás lesz, akkor immunrendszere úgy védekezik, hogy a szervezetbe kerülő idegen anyagokkal szemben ellenanyagokat termel. Az idegen anyagot, mint például pollen, állati szőrök, gombák, atkák, allergéneknek nevezzük. Az allergia tünetei az orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, könnyezés, különböző kiütések. A tünetek nagymértékben függenek attól, hogy melyik szervünkben történik az allergiás reakció. Például az emésztőrendszerbe jutva hasfájást, hasmenést, puffadást, hasi görcsöt okoz. Ilyen tünetekkel jár a laktóz- és a gluténérzékenység is. A laktózérzékeny személy a tejcukorra érzékeny, nem tud tejet fogyasztani, vagy csak mértékkel, mert hiányzik a szervezetéből a laktáz nevű enzim, ami a laktózt kétfelé bontja. A gluténérzékenység, más néven lisztérzékenység azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja feldolgozni a gabonafélékben található fehérjét. Ha ez megtörténik, akkor a glutént úgy kezeli a szervezet, mint egy idegen anyag, és beindul az ellenanyag-termelés a saját szövetek ellen. Az immunrendszer ilyen jellegű válaszát nevezzük autoimmun betegségnek, vagyis a szervezet önmaga ellen fordul. Ide sorolhatók még egyéb gyulladásos betegségek is. Az autoimmun betegségnek is hasonlóak a tünetei, mint az allergiának.

Az allergia minden életkorban megjelenhet, viszont legtöbbször gyerekkorban kezdődik, de ebben a korban általában kinőhető. Közvetlenül örökölni nem lehet, viszont az arra való hajlamot igen. Az allergiára való hajlamot fokozza a stressz, amelyet egy folyamatosan feszült, szorongást okozó lelkiállapot vált ki. Továbbá a túlzásba vitt higiénia, sok vegyi anyag használata, a szmog mint káros környezeti tényező, egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány is rásegít az allergia kialakulására.

Az allergia gyógyításához először a tüneteket okozó anyagokat kell azonosítani. A vizsgálat kétféle módon történhet, allergiateszttel vagy vérvétellel. A tesztelés úgy történik, hogy megkarcolják több helyen a bőrt, általában az alkaron, és odacsöppentenek kb. 10-12-féle allergén anyagot. Aki érzékeny valamelyik anyagra, annál a bőr bepirosodik, reakció jelentkezik. Vérvétel során pedig az úgynevezett IgE mennyiségét vizsgálják.

Olyan 8 éves körüli lehettem, mikor nekem is csináltak egy allergiatesztet, mert állandóan taknyos voltam, fájt a fülem. A teszt segítségével megtudtuk, hogy allergiás vagyok néhány növényre. Már egypár éve nem mutatkozott tünetem, aminek nagyon örülök, mivel akkor nagyon megkeserítette a napjaimat. Tehát én egy jó példa vagyok arra, hogy a gyerekkori allergia kinőhető. Másik személyes tapasztalatom az, hogy az egyik családtagomnak nemrégiben, már felnőtt korban alakult ki allergiás tünete, orrfolyás, tüsszögés, amiből arra következtetünk, hogy allergiás valamire, de még nem vizsgáltatta ki magát.

A legegyszerűbb módszer az allergia kivédésére az allergén anyagok elkerülése lenne, de ez kivitelezhetetlen például a pollenek esetében, mert azok jelen vannak mindenhol tavasztól őszig. Por még akkor is van a lakásban, ha tisztaságmániások vagyunk és állandóan takarítunk. De mivel ezek nem lehetségesek, ezért a tüneteket tudjuk csökkenteni gyógyszerszedéssel vagy sóinhalálással, fényterápiával.

A mai modern világ és az emberek életmódja miatt egyre inkább eltávolodunk a természettől és az egészséges életmódtól. Az emberek rohanó életet élnek, ezért nem jut idejük főzni, ebből kifolyólag gyorséttermekbe járnak, és sok félkész, tartósítószerekkel telenyomott ételt esznek. A nagy mennyiségű környezetszennyezés és a mozgás hiánya is egyre jellemzőbb a mai civilizációkra. Ez a sok-sok egészségkárosító tényező mind kihat az allergia kialakulására. Ma Magyarországon minden ötödik ember allergiás, ez a lakosság mintegy 30%-át jelenti.

Véleményem szerint teljes gyógyulás nem mindenkinek adatik meg. Nagyon szerencsés az, aki kinövi ezt a betegséget. Van egy-két ötletem annak, aki szeretné enyhíteni tüneteit, vagy akár meggyógyulni. Egyik javaslatom, hogy fogyasszuk azt az allergén anyagot, amelyikre allergiás tünetek jelentkeztek. Ezenkívül a lelki egyensúly helyreállítására „Nyugi szobát” ajánlok igénybe venni, ahol jógázással vagy meditációval foglalkozhatunk a stressz leküzdésére. Ha a tanácsaimat megfogadják, akkor garantált javulás következhet be.