Bettina (14) Pályaműve

„A tányér utolsó felén pedig zöldségfélék, gyümölcsök kapnak helyet.”

Napjaink legnagyobb gondja a fenntarthatóság. Ehhez szorosan kapcsolódik az élelmiszer-termelés, -előállítás, -felhasználás és ezen keresztül a táplálkozás. Az egészséges táplálkozás nem ördöngösség, számos út vezet a megfelelő megoldáshoz. Az egészséges életmódnak a rendszeres fizikai aktivitás elválaszthatatlan része. Ha naponta fél órát mozgunk a megszokott napi ritmusunk mellett, már tettünk az egészségünkért. Én falun élek, így viszonylag egyszerűen meg tudom oldani ezt biciklizéssel, sétával, futással, gördeszkázással. Ebből is látható, hogy számomra az egészséges életmód a mindennapjaim részét képezi. Van saját kertünk, ahol a család számára megterem a zöldségek nagy része. Ezért gondolkoztam el azon, hogy hogyan tudnék segíteni más embereken is, hogy egészségesen táplálkozzanak. Kilencedikes diákként szeretnék programozni, egy applikációt készíteni, hogy minél több emberen tudjak segíteni és az egészséges életmód felé terelni őket. Ennek az applikációnak a célja egy olyan kalóriaszámláló megoldás, ahová az adatok betáplálása után, a főzési módtól függően azonnal megmondja a valós kalória értékét.

 A T.E., vagyis Táplálkozz Egészségesen egy egyszerű telefonos applikáció lesz, aminek segítségével egészséges étrendeket oszthatnak meg egymással az emberek, és a saját tapasztalataikkal bátoríthatnak másokat a kalóriaszámláláson túl. A szoftver segítségével közös programokat szervezhetnek (jelen helyzetben a távolságtartás figyelembevételével és a hatályos jogszabályoknak teljesen megfelelve), mint például egy közös főzés videokonferencián, ahol mások konyhai és életmódi szokásait ismerhetnék meg. Nemcsak egészséges új alapanyagokat, ételeket találhatnak, hanem új barátokat is megismerhetnek általa. Az egészséges étkezés mindenkinek nagyon fontos, mivel betegségeket előzhetünk meg. Nem tudunk mindennap egészségesen étkezni, egy idő után már unalmas lesz, ezért úgynevezett csalónapokkal is számolni kell. Ez annyit takar, hogy egy héten egy kijelölt napon ehetünk édességeket, eltérhetünk a szigorú étrendtől. Az applikációban szeretném, hogy minden ember megtalálja a saját ízléséhez igazodó tervet. Minden ember más és más, de mindenkiben van egy közös dolog, a táplálkozás.

Például nézzünk egy ideálisan összeállított ételt: negyedrész szénhidrát, mint például a kenyér, a péksütemények stb. Ahhoz, hogy megfeleljünk az egészségesen elvártnak, minél több feldolgozatlan élelmiszert kell fogyasztani: barna rizs, teljes kiőrlésű liszt, zablisztek, zabpehely, teljes kiőrlésű tészták. A következő negyedrészt a fehérjék teszik ki. Itt fontos, hogy minél alacsonyabb zsírtartalmú, jó minőségű húsok legyenek, ilyenek például a baromfi, halak, tenger gyümölcse. Törekedni kell a száraz húsokra, amelyeknek nem magas a zsírtartalma. A sajtok és tejtermékek közül részesítsük előnyben a light, vagyis zsírmentes termékeket. A savanyított tejtermékek, például a joghurt és a kefir fogyasztása jótékony hatású a bélflórára. A tányér utolsó felén pedig zöldségfélék, gyümölcsök kapnak helyet. Az alacsony kalóriatartalmú zöldségek fogyasztása előnyös, mert magas rosttartalmuk miatt telítenek, előbb jóllakottnak érezzük magunkat, ugyanakkor jó érzés fogyasztani a színük miatt is. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. A táplálkozáshoz legalább ennyire fontos a rendszeres folyadékbevitel. A szervezetünknek elsősorban vízre van szüksége. Kerüljük a cukros, édes üdítőket és az alkoholt. Édesítésre főleg a természetes eredetű cukorpótlók javasoltak, például a xilit, a stevia. Főzésnél a sűrítéshez búzaliszt helyett használjunk inkább keményítőt vagy zablisztet, esetleg burgonyát.

Amíg járhattunk iskolába, mindig itthonról vittem szendvicset, amibe sajtot, sonkát, sok zöldséget tett édesanyám. Délután, mikor hazaértem, akkor ettem főtt ételt, ami rengeteg friss zöldségből és csirkemellből készült. A családomban sajnos gyakori a cukorbetegség, ezért számomra fontos, hogy egészségesen táplálkozzak, ezzel elkerüljem ezt a betegséget. Az édességekről való lemondás a legnehezebb a számomra.