Virág (16) pályaműve

„Vajon mivel magyarázható a víz ekkora jelentősége az életben maradásunkhoz? „

A víz az emberi lény számára létfontosságú elem, enélkül elképzelhetetlen lenne az élet a Földön. A víznek az egész szervezetünk működésében, hidratálásában, az izmok felépítésében elengedhetetlen szerepe van. De vajon mivel magyarázható a víz ekkora jelentősége az életben maradásunkhoz?

A testünk nagyjából 60%-a víz: az agyunk, valamint a szívünk kb. 78%-ban vizet tartalmaz, a vérünk 86%-a, illetve a csontjaink 22%-a vízből áll.1 Minden élőlénynek szüksége van megfelelő mennyiségű vízre, így az embernek is. Számos pozitív élettani hatása van az emberi szervezetre nézve; szabályozza a vérnyomást, befolyásolja a vér összetételét, valamint hőszabályozó szerepe van, a víz biztosítja a szervezetünk állandó belső testhőmérsékletét.

A mindennapi életfolyamatok, mint a légzés, táplálkozás, emésztés, verejtékezés, kiválasztás során 2,4 liter vizet bocsátunk ki magunkból.2 A napi folyadékmennyiségünk felét szilárd táplálékkal vesszük magunkhoz, másik felét pedig folyadékbevitellel (ivással).

A szakértők azt mondják, átlagosan egy felnőtt embernek napi legalább 2,5 liter folyadékot, leginkább vizet kell bevinnie a szervezetébe. Én úgy gondolom, hogy a kiegyensúlyozott emberi lét fenntartásának érdekében mindenkinek szükséges egy vízivásrendszert kialakítania saját magának. Azoknak az embereknek, akik nincsenek hozzászokva a napi legalább 2,5 liter víz elfogyasztásához, nehezükre esik rászoktatni magukat a rendszeres ivásra, azonban erre már manapság számos praktikát kitaláltak. Hallottam már olyan szerkezetről, melyet kifejezetten e cél érdekében lehet megvásárolni, de akár időzítőt is beállíthatunk. Szerintem az egyik legcélravezetőbb megoldás az, ha az ember egyóránként igyekszik meginni 1,5-2 deciliter folyadékot, így biztosítva az állandó vízháztartását. Ha kiszámoljuk, egy átlagos ember napi ideális alvásigénye 8 óra, tehát a maradék 16 órára elosztva bőven meglesz a napi vízmennyiségünk (2,4-3,2 liter).

Én úgy gondolom, a vízivás szempontjából amellett sem mehetünk el, hogy milyen típusú vizet iszunk. Lehet, hogy ez nem tűnik mindenki számára relevánsnak, de ha belegondolunk, napi hány liter vizet viszünk be a szervezetünkbe – mely mennyiség jelentős része utána belekerül a vérünkbe, és szétáramlik az egész testünkben -, akkor beláthatjuk, hogy ez egy igen lényeges kérdés. A vélemények nagyon megoszlanak, vajon csapvizet vagy ásványvizet igyanak-e inkább az emberek. Én úgy gondolom, hogy mindkettőnek megvan az előnye, de a hátránya is. A csapvíz Magyarország különböző területein eltérő minőségű lehet, ezért fontos, hogy mindenki tájékozódjon – mielőtt elkezd csapvizet inni -, milyen anyagokat tartalmaz a helyi víz (pl. klór, metánszármazékok kerülhetnek bele3). Szerintem ha valaki jól tájékozott a lehetőségei felől, és tisztának mondható a csapvíz, akkor érdemesebb azt fogyasztani, mivel megtalálható benne kalcium és magnézium4, melyek elengedhetetlenek az egészségünk fenntartásához.

Az ásványvíz esetében típusától függ, hogy milyen mértékben ellenőrzik, mekkora a hibázási lehetőség a víz palackozásánál. A hátránya, hogy lényegesen drágább, mint a csapvíz, főleg ha jó minőségű vizet szeretnénk fogyasztani. Az sem túlzottan pozitív tudományos tény, hogy a meleg hatására a műanyag palackból kioldódhatnak káros anyagok, mivel a műanyag hátránya, hogy nem túlságosan tartós szerkezetű (összenyomható), azonban ha hűvös helyen igyekszünk tartani, akkor lényegesen leredukálódik ennek az esetnek a valószínűsége.

Mindent összegezve, a szervezetbe bevitt víz mennyisége és minősége számottevően meghatározza az emberi szervezet működését, az egészségünk szinten tartását, a betegségek kialakulásának esélyét, ezen okok miatt tartom fontosnak szemléltetni mindenki számára az esetleges vízhiány következményeit, a nem megfelelő minőségű víz fogyasztásának káros hatásait.[1]

1www.mindmegette.hu

2 www.egeszsegkalauz.hu

3 www.piviztisztito.hu

4 www.americanhungarianjournal.com