Emese (20) pályaműve

„A rendszeres mozgást ne csak a testünkre gyakorolt hatása miatt végezzük, hanem a belső fejlődésünkre való pozitivitását is vegyük figyelembe. „

Az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele a rendszeres és minőségi testmozgás, amelynek összetétele függ jelenlegi állapotunktól és a kívánt eredménytől. Mindegy, hogy izmot szeretnénk növelni vagy fogyni, a siker kulcsa a folytonosságban rejlik.

Először tisztáznunk kell, hogy miért kezdjük meg a rendszeres testmozgást. Csinosabbak szeretnénk lenni a nyári szezonra? Meg akarjuk tapasztalni a sportolás olyan sokszor emlegetett pozitív hatásait? Esetleg egy új szabadidős tevékenységre vágyunk? A célok adottak, a lehetőségek kiaknázása rajtunk áll.

Következő lépésként határozzunk a mozgásforma típusáról, melynek egy függvénye a közösséghez való hozzáállásunk. A rendszeres testmozgást végezhetjük párokban vagy csoportokban – erre szolgálnak a különböző sportok. Amellett, hogy a napi aktivitást is fedezi, még élményeket is nyújt, mindezt játékos formában. Továbbá jobban megismerhetjük játékostársainkat, illetve elmélyülhetünk egy adott sportág szabályaiban és praktikáiban.

Azok számára, akik nem szeretnek csoportban edzeni, esetleg a jelen járványhelyzetben nem tudnak, nekik is van lehetőségük a testmozgásra. Az interneten számos videó található, melyben egy edzés során akár 500-600 kalóriát lehet elégetni, nem mellesleg a kardiótól kezdve az erősítésig mindenfajta feladat megtalálható, és még egyéb segédeszköz sem feltétlen szükséges.

Harmadsorban: tartsuk az előre kiírt mozgásformát. Ehhez fontos, hogy ne adjuk fel az első nehezebb ütközőnél vagy izomláznál, hanem ezeket is fordítsuk a fejlődésünk javára. Így kapunk egy reális képet, hogy miben és miként kell fejlődnünk, arra fordítsunk több energiát. Ne válasszuk a könnyebb utat, hogy ettől boldogabbá tegyük magunkat, inkább gondolkodjunk hosszú távon: milyen érzés lesz néhány hónap múlva, mikor képesek vagyunk az adott gyakorlatot véghez vinni.

Az utolsó lépés maga a folyamat áttekintése, ami a hetek vagy hónapok eredményének összegzése. Ilyenkor számoljuk meg, hogy egy héten mennyiszer végeztünk kielégítő és minőségi mozgást, majd ebből leszűrhetünk egy rutint. Észrevehetjük, hogy például a három hete lehetetlennek tűnő gyakorlatot már képesek vagyunk végrehajtani, ám ha ez még nem következett be, akkor azt is mérlegeljük, hogy mennyire vagyunk távol tőle. Fontos megjegyezni, hogy az életünk nem ezen a rövid időtartamon belül változik meg, hanem ez csak az első cselekedetek egyike. Ne keseredjünk el, ha a mérleg nem az áhított számot mutatja, esetleg a tükörbe nézve nem látjuk olyan feszesnek az adott izomtónust.

Habár befejezettnek tűnik a művelet, ebben a pár lépésben nincs vége. Ez egy körkörös folyamat, azaz nincs egy kiélezett mérföldkő, aminél gondtalanul megállhatunk. Ha a rendszeresség megszűnik, akkor borul a tökéletesen felépített terv. Menet közben a célok változhatnak, ebben az esetben azok függvényében módosítsunk az edzésterven.

A rendszeres mozgást ne csak a testünkre gyakorolt hatása miatt végezzük, hanem a belső fejlődésünkre való pozitivitását is vegyük figyelembe. Az önismeret fejlődése mellett megtudjuk, hogyan állunk egy feladat elvégzéséhez, illetve jelenlegi állapotunkról is kapunk egy képet. Ezeken felül nő a stressztűrő képességünk, a betegségekre való hajlandóság csökken, valamint saját határainkat is kitolhatjuk. Mindezek eléréséhez egy dolog szükséges, mégpedig a rendszeresség, ezáltal fokozatosan tudunk fejlődni, továbbá az akadályok leküzdése is könnyebben megy. A lényeg az, hogy mindezt egészségünkért tegyük, egy számunkra kiegyensúlyozottabb jövőért.

Ha kéne választani hármat, hogy számodra mit jelent, Te mit választanál? Benne lenne az egészség, a biztonság, a jövő?

Habár nem vesszük észre, mindennapos probléma a klímaváltozás a 21. században.  Gondoljunk bele: egyik nap -3 C° van, míg a következő napon 10 C° a hőmérséklet. Ez normális? A válasz magától értetődő: nem!

Az időjárás szélsőséges, és a fájdalomcsillapító szedése már-már szokássá vált egy migrénre hajlamos személynél. Ez „csak” két ok, amivel felhívható az emberek figyelme a klímaváltozás következményeire, de még nem is említettem a jövőt és Földünket.

Jövő. Szép és elgondolkodtató szó. Itt is megoszló lehet a vélemény, hisz valaki a jövő heti záró vizsgán agyal, míg más éppen a családalapításon gondolkozik. Egy a közös ebben a két dologban: reménnyel telik, a remény mögött pedig hit áll.

Kevés helyen van kihangsúlyozva a hit fontossága. Ha nem hiszünk abban, hogy ez a világ, ez a kialakult helyzet még menthető, nem is lesz az!

Igenis fontos, hogy ne dobjunk félre egy cigicsikket, hogy ne járjunk az 500 méterrel arrébb lévő boltba autóval, és az is, hogy ne vegyünk meg minden haszontalan kacatot, amit utána kidobunk a legközelebbi kukába.

Ezek kis dolgok, de hatalmas kárt tudnak okozni. Ha mindezt hagyjuk, hogy benyeljen minket, azt nem fogjuk tudni legyőzni!

Földünkön a több mint 7 milliárd emberből igen kevés az, ki felelősséget érez azért, hogy éghajlatunk rendben működjön.

Én azt szeretném, hogy a majdani gyerekek egy egészséges világban nőhessenek fel, és a faültetés számítson egy hasznos, ám természetes programnak. Azt szeretném, hogy ne kelljen küzdeniük azért, hogy ne legyen mindennapos a szemetelés. Azt szeretném, hogy nagy mosollyal menjenek szánkózni télen egy gyönyörű hóesés közepette, amikor annak az ideje van. Azt szeretném, hogy ne kelljen aggódniuk a nagyszüleik miatt, hogy hogyan viselik az időjárást, és végül azt szeretném, hogy nyugodtan élvezzék a természet szépségét.

Te mit szeretnél?

Tehát élet. Csodálatos. Napsütésre és csicsergő madarakra ébredni, egy gyermek első kacaja, az első szerelem, egy diploma megszerzése, a gyógyulás megélése, utazások idegen, ám lélegzetelállító helyekre, egy meseszép történet elolvasása/megismerése és végül egy mindent elsöprő, élményekkel és szeretettel teli élet elmúlása.

Mindezt nem vonhatjuk meg az emberiségtől!

Vigyázz a Földünkre, mert Ő ad nekünk mindent!