Fanni (16) pályaműve

„Legyünk neki egy biztos pont, akire tud támaszkodni, mert mindenki megérdemel egy új esélyt, és megfelelő szeretettel bármit le lehet győzni.”

Szerintem egy nagyon érdekes téma a szenvedélybetegségek, és mivel szinte testközelből látom, hogy a körülöttem lévőknél az egyes szenvedélyek miként lépnek fel és milyen sok esetben végzetes károkat okozhatnak, így mindenképp szerettem volna mélyebben beszélni erről. A szenvedélyek, függőségek kétfélék lehetnek: kémiai addikciók: alkohol-, drog-, nikotinfüggőség, azonfelül viselkedéses vagy anyag nélküli addikciók: játékszenvedély, kóros vásárlás, kleptománia, internetfüggőség stb. A saját korosztályomban is igen sokan küzdenek szenvedélyekkel, függőségekkel, még ha éppen fel sem ismerik a problémát. A leggyakoribb a dohányzás vagy a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, de sajnos egy ideje már ide sorolhatjuk a drogok és egyéb tudatmódosító szerek használatát, illetve egyre kisebb gyerekeknél láthatjuk a túlzott energiaital-fogyasztást. A használatukon kívül még veszélyesebbnek tekinthetjük, hogy elkezdenek ezektől függeni, a szervezetük kívánni fogja, illetve megváltozik a viselkedésük, és végül nem fognak tudni külső segítség nélkül megszabadulni a káros függőségektől. Ezért kell időben észrevenni a bajt és segíteni, még ha külső emberek is vagyunk.

A leggyakoribb ok, amiért valaki szenvedélybeteg lesz, hogy elkezd valamit használni, leginkább lelki eredetű okra vezethető vissza, de sok esetben, például a dohányzásnál vagy az alkoholos italoknál, esetleg a kábítószereknél egy adott társaságban, avagy egy bulin többen is használják ezeket a szereket, illetve fogyasztanak alkoholt. Mindig van kivétel, azaz egyvalaki, aki egyiket sem csinálja, ezért őt támadják be verbálisan a legjobban, és addig-addig bántják szavakkal, amíg ő is ki nem próbálja. Napjainkban az egyik legnagyobb meghatározó és nyomást gyakorló terület a szociális média. A sok csinos, vékony, szinte már tökéletes lányt pörgetve nagyon sok lányban merül fel az az érzés, hogy ők nem elég jók. Ebből adódóan megváltozik a testképük, és sok esetben hánytatáshoz vagy éheztetéshez folyamodnak, ami rosszabb esetben anorexiához vagy bulimiához vezethet. Akár a többi szer, úgy ezek is leépítik a szervezetet, és súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek, nem beszélve a lelki problémákról. A depresszió sok esetben társul ezen szenvedélyek és függőségek mellé, így még jobban megnehezítve a körülményeket. A dohányzással megnöveljük a tüdőrák kialakulásának kockázatát, valamint több rosszindulatú daganat kialakulását. A nővérem szülésznő, ezért fontosnak érzem megemlíteni, hogy rengetegen terhesség alatt is dohányoznak, ezzel még jobban veszélyeztetik magukat és a születendő magzatukat is, mivel így megnő a vetélés, méhen kívüli terhesség és számos más betegség kockázata is. A már említett, rengeteg családot tönkretevő alkoholizmus mind közül a legrosszabb szenvedélybetegség. Az alkohol bekerül a szervezetbe, onnan pedig a véráramba, ami elszállítja a májba, és ott lebontódik, majd a vizelettel együtt távozik a szervezetből. Az alkohol kis időre felvidít, élénkebbé teszi az embert, ám nagyobb mennyiségben már agresszivitást vált ki. Fontos tudni, hogy az alkohol lassítja a reflexeket, és aki meggondolatlanul ittasan ül a volán mögé, ezzel a saját és mások életét is kockáztathatja, és rosszabb esetben balesethez is vezethet. Ezért különös figyelmet kell ennek szentelni, hogy vezetés előtt vagy közben ne fogyasszunk alkoholt. Úgy gondolom, ha valaki szeretné jól érezni magát akár egy házibuliban is, akkor azt alkohol nélkül is megteheti.

Ha szeretnénk valakinek segíteni, akkor számos terápia és gyógymód van, ami akármilyen függőséget vagy szenvedélyt tud megfelelően segíteni a gyógyulás érdekében. Ezek mellett szükség van egy biztató körre, valamint magának a személynek a megfelelő motivációjára és együttműködő képességére is. Ha ismerünk bárkit, aki bármilyen gonddal küzd, ne féljünk neki segíteni, legyünk neki egy biztos pont, akire tud támaszkodni, mert mindenki megérdemel egy új esélyt, és megfelelő szeretettel bármit le lehet győzni.