Fanni (16) Pályaműve

„Milyen ciki is lenne sárgarépát, karalábét, uborkát rágcsálni, mint egy nyuszi.”

Táplálkozzunk egészségesen!

Hányszor, de hányszor halljuk ezt a felszólító mondatot. De mi is kavarog a fejében egy tizenéves diáknak a mondat hallatán? Talán az, hogy: „Bla, bla, bla… Nem érdekel! Azt eszem, amit a legjobban szeretek!” Vagy ez, hogy: „Jaj már! Unom, hogy mindenki ezzel nyaggat! Ráérek én még erre odafigyelni! Fiatal vagyok, egészséges! Nem érdekel!”
Szerintem kevés az a fiatal, aki a fent említett felszólítást komolyan is veszi.
De miért van ez így? Miért nem figyelnek oda a mai fiatalok az egészséges táplálkozásra? Nézzük az okokat:
– Trendi, divatos dolog gyorséttermekben étkezni, s a közösségi oldalakra feltenni, megosztani a képeket, hogy ország-világ láthassa, hogy nézzétek, én itt és itt vagyok, és milyen finomakat eszem.
– Lustaság. Nehezére esik reggel 5-10 perccel korábban felkelni és elkészíteni egy szendvicset. (Amihez persze a szülei már mindent megvásároltak, és a hűtőszekrényben várja a sorsát, hogy szendvics készüljön belőle.)
– Vagy milyen ciki is lenne sárgarépát, karalábét, uborkát rágcsálni, mint egy nyuszi.
Pedig ha tudnák a titkot, amit én tudok, hogy az otthon elkészített szendvics, szalvétába becsomagolva, varázserővel rendelkezik. Miért is gondolom így? Azért, mert a szendviccsel együtt magunkkal visszük az otthon szeretetét, a gondoskodást, a törődést. Hisz a szendvicset majszolgatva eszünkbe juthat anya, apa, aki megtermesztette vagy megvásárolta azt az uborkát, retket vagy salátát. A nagyi, aki megsütötte a friss, illatos kiflit, zsemlét. S gondoljunk csak bele, milyen jó érzés egy ilyen szeretettel, nagy gonddal elkészített szendvicsbe beleharapni! Érezhetjük, hogy nem vagyunk egyedül a nagyvilágban. Hisz mellettünk van a családunk, kire mindig számíthatunk. S ha egy nehéz nap közben előkerül a tízórais dobozból a kis szeretetcsomag, máris nyugalom, szeretet költözik a szívünkbe.

Próbáljátok ki! Ajánlom mindenkinek! Higgyétek el, nem fogjátok megbánni! Cseréljétek le a sok szénhidrátot tartalmazó péksüteményeket! Készítsétek el a világ legegészségesebb szendvicsét, csomagoljátok bele az otthon szeretetét, s legyen szép minden napotok!