Réka (16) Pályaműve

„Tőlünk várják el, hogy majd mi oldjuk meg ezt, pedig meg is lehetett volna előzni.”

Mindenki ismeri a mi generációnkat. Valaki úgy ismeri, inkább vélekedik rólunk, hogy mi hozunk pusztulást a világra, mivel nem vagyunk elég erősek, kitartóak, és minden más jó tulajdonság, amit az előző emberöltő gondol magáról. Valaki pedig úgy, hogy mi hozunk változást a világba, a kreativitásunk, a kitartásunk, és még sorolhatnám, mi minden miatt. Persze embere válogatja, ki és melyik korosztályból hogyan vélekedik rólunk. És persze ez majdnem a két véglet, de az oda vezető utat senki nem nézi, azzal senki nem foglalkozik.

De számunkra mit is jelent ez az út? Annyi, de annyi kihívást, megpróbáltatást, nehézséget, de legfőképp rengeteg lehetőséget, amivel élnünk kellene. De az élet nem mindig ilyen szép. Arra tanítanak minket, hogy annyi feladatunk van, amennyit elénk raknak, pedig a lehetőségek tárháza végtelen.

A mozgás szabadság! Mindig szajkózzák, hogy mozogjunk rendszeresen. Persze ez lenne a normális, ha mindenki kedve szerint mozoghatna, sportolhatna. És sokan meg is teszik, még ha a tanulás rovására és kevesebb szabadidőhöz is vezet. Bár ez maga a szabadidő, és a mozgás segít a tanulásban is, maximum az idővel lehet baj. Nagyon sok kitartást igényel, és szerintem meg kéne adni mindenkinek a tiszteletet az effajta elkötelezettség előtt. Több lehetőséget mutatni ezekre a dolgokra. A mostani helyzetben, főleg ha nem szemtől szembe találkozunk, néhányaknak elveszhet az a motivációja, mint a tornaórákon. Minél magasabbra, minél gyorsabban, minél messzebbre, a rekordok megdöntése és a hasonló dolgok vitték előre az olyan embereket, akik már legalább egyszer megdöntötték ezeket a rekordokat, ezután már csak saját magukkal kell versenyezniük.

Az egészséges élethez viszont nagyon fontosak emellett és főleg nem elhanyagolhatók: a rendszeres és rendes pihenés a regenerációhoz, ugyanis a túlhajszoltság tönkre is tehet. És lehet akármilyen üdítőt inni, de ami a legjobban felfrissít és energiát ad, az a víz. Ez is nagyon sokat segít a regenerálódásban, ráadásul elősegíti a fogyást, ami ez egyik népbetegség, az elhízottság ellen is egy jó érv. Igen, lehet, hogy sablonszöveg, de ha valaki elkezd egészégesebben élni, akkor érezni is lehet ennek a hatását, amiért hálás lesz.

A világ, amibe beleszülettünk. Egy alapból nagyon szennyezett világba születtünk, ami nagyon sok akaratlan és felesleges energiát igényel tőlünk. Nagyon nehéz visszafordítani ezt az egész folyamatot, hacsak nem sokszor nem is lehet már. Tőlünk várják el, hogy majd mi oldjuk meg ezt, pedig meg is lehetett volna előzni. Ez a mi vállunkat nyomja nagyrészt, a mellett a sok stressz mellett, ami ér minket nap mint nap. Sok aktivista van, az egyik nemrég felkapott és talán lecsengőben lévő név a Greta Thunberg. Sokan azt mondták, hogy amit csinál, az felesleges, de szerintem akkor is lesz kifolyása a jövőben. Igaz, hogy vannak olyan aktivisták is, akik tesznek is, és nem csak, mondjuk, a politikában terjesztik ezt. Persze ez is fontos, de van egy érdekes dolog. Boyan Slat óceántisztító szerkezete, a System 001 nevű tisztítórendszer már nagyon sokat tett a környezet, ezzel a jövő jobbá tétele érdekében. Persze még nem teljesen tökéletes, de apró lépésekből lesznek a nagy dolgok.

Szenvedélybetegségek. Nagyon érdekesnek találtam ezt a témát, kár, hogy csak 1 oldalban lehet írni, és bár csinálhattam volna többet is, nem lenne fair. Szóval nagyon szörnyű szerek vannak, amiket nem szabad kipróbálni, tönkreteszik az életedet stb. Ezeket hallhatjuk az ilyen iskolai előadásokon. De ez sem nem elrettentő, sem nem akadályozó tényező. Ha valaki akarja használni ezeket, fogja is. Ugyanez az alkoholizmussal és a szerencsejátékkal is így van. De ezeknek az embereknek csak saját maguk tudnak segíteni. Ha ők nem határozzák el, hogy elég, akárhogyan próbálnak segíteni mások, úgyis visszaszoknak. Persze nagyon fontos, hogy meg kell próbálni segíteni, de a problémát maguknak kell megoldaniuk ezeknek az embereknek.

Végszóként csak annyit szeretnék még írni, hogy egészségesebben élni nagyon sok munka, és ha valaki erre vállalkozik, az nagy teher tud lenni, és ha elbukik, az nem baj, de fel kell állni és folytatni, mert az élet megy tovább, és nem fogja érdekelni, ha lemaradsz. Ez az élet, de ha megküzdesz ezekkel, vagy egyáltalán belekezdesz, erős vagy, ha elbuksz, akkor tudod, hogy ember is.