Veronika (15) pályaműve

„Számomra a környezetszennyezés és az egészség is nagyon fontos téma.”

Számomra a környezetszennyezés is és az egészség is nagyon fontos téma. Körülbelül egy éve környezettudatosabb életmódra váltottunk a családommal. Az előtt is próbáltunk egy-két helyen változtatásokat véghez vinni, de azóta büszkén kijelenthetem, hogy ma már sokkal többet teszünk a Földünk védelme érdekében.

Az egészséges étkezés és a testünk formában tartása szintén elég régen foglalkoztat, viszont most jutottam el arra a pontra, amikor tudatosan szeretnék tenni annak érdekében, hogy egészségesebb és remélhetőleg hosszabb életet éljek én és a családom többi tagja is. Én először az étkezési szokásaim megváltoztatásával próbáltam meg kezdeni, viszont hamar rájöttem, hogy nem olyan egyszerű, és inkább a sportra kezdtem el koncentrálni. A vírushelyzet előtt az iskolánk kosárlabdacsapatában játszottam, viszont mivel nincs lehetőségünk edzéseket tartani, ezért egy olyan sportot kellett keresnem, amit anélkül is tudok űzni, hogy sok emberrel lennék egy helyre bezárva. A városunkban újonnan készült futópálya sok helyi embert rávett a mozgásra, és én is kipróbáltam. Annyira megtetszett, hogy azóta hétfőtől péntekig minden este vagy éppen délután ott töltöm az időmet.

Sok embernek nincs lehetősége a rendszeres testmozgásra, ezért szerintem jó megoldás lenne térítésmentes parkokból többet létrehozni, ahol a konditermekhez hasonló berendezések találhatóak. Sajnos vannak olyan emberek is, akik nem engedhetik meg maguknak azt, hogy egészségesen étkezzenek, mivel minden érthető ok nélkül a cukor-, glutén- stb.-mentes és biotermékekhez sokkal drágábban lehet hozzáférni az üzletekben.

Véleményem szerint a környezetszennyezés és az egészség egy-két téren összevonható. Például mivel rengeteg fosszilis tüzelőanyagot égetnek az emberek, és a közlekedés által felszabaduló káros gázoknak köszönhetően létrejött a globális felmelegedés, a levegő szennyezettsége drasztikusan megváltozott, és sajnos még tovább fog. Mivel a belélegzett levegő nem tiszta, rengeteg embernek okoz különböző problémákat. A leggyakoribb betegségek a tüdőben és annak környékén merülnek fel. Szintén a globális felmelegedés miatt a Földet körülvevő ózonréteg sok helyen elkezdett elvékonyodni. Ez a bizonyos réteg védi meg a Földet a Nap káros ultraibolya sugaraitól, de mivel ez pár helyen már elég vékony, ezért azokon a pontokon az emberek egy nagyon veszélyes sugárzásnak vannak kitéve. Ez az erős UV-sugárzás legtöbb esetben nagymértékű leégést okoz, viszont akár a bőrrákot is előidézheti.

Összességében szerintem manapság már sokkal többen figyelnek arra az emberek, hogy hogyan étkeznek és hogy eleget sportolnak-e, mivel meg szeretnének felelni a társadalom által előírt „szabályoknak”.