Zselyke (10) Pályaműve

„Anyukám kiskorom óta nagyon figyel arra, hogy mit eszem, nagyon szeretek mindent, főleg a zöldségeket.”

Örülök ennek a témának, mert fontos nekem az egészség. A dédipapám 103 évig élt, én is addig szeretnék. Még 100 éves korában is egészséges volt, nem szedett gyógyszereket, rendesen tudott mozogni is. Mindig dolgozott, kijárt a szőlőbe, méheket tartott, és egyszerre nem evett sokat.

Anyukám kiskorom óta nagyon figyel arra, hogy mit eszem, nagyon szeretek mindent, főleg a zöldségeket. Szerencsére ritkán vagyok beteg. Sokat mozgok, hetente kétszer járok kosárlabdázni, hetente háromszor pedig atlétikaedzésre. Utána jobban tudok tanulni is, nem fáradok el, pedig mindennap van testnevelésórám is az iskolában. A jegyeim is nagyon jók. Kedvenc gyümölcsöm az alma, abból mindennap eszem 2-3 darabot. Nagyon szeretem a spenótot és a brokkolit is, ezeket vacsorára szoktam enni párolva. Vacsorára szoktam enni még hagymát, fokhagymát és tormát is. A zöldségek mellé este szeretem a kagylót meg a rákot is, vagy szalámit szoktam enni, amit a papám csinál. Felvágottat nem szoktam enni, a szüleim nem is vesznek. Nagyon szeretem a tojást is meg a sajtokat, kedvencem a parmezán sajt. Ezeket nem boltban szoktuk venni, hanem a piacon. Az iskolában a menzán ebédelek, de nem olyan, mint otthon.

Anyukám mindennap főz, este gombát is szokott csinálni, azt is nagyon szeretem. Legjobban a fafülgombát szeretem meg a shiitakét. Saját mézünk van, abból is szoktam enni. Legjobban a vizet szeretem, mindig azt iszom, nagyon ritkán gyümölcslevet. Naponta legalább ötször szoktam enni. Reggel először iszom egy pohár vizet, és utána reggelizek. Az iskolában tízóraizok, anyukám csomagol mindennap, ott ebédelek. Otthon uzsonnázok, legtöbbször joghurtot, este vacsorázok 6 óra felé. Vacsora után, 7 órakor szoktam enni almát meg diót vagy mogyorót. Abból is van kedvencem, a pekándió.

Nagyon szeretek enni. Húst nem szoktunk enni otthon mindennap, inkább csak hétvégén. Minden húst szeretek, anyukám szokott sütni nyulat meg bárányt is. Vasárnap mindig húslevest főzünk, abból a velőscsontot szeretem. A mellettünk lévő utcában van a halbolt, sokszor szoktunk halat venni, pontyot, busát, kárászt, de én a kecsegét szeretem a legjobban. Többször hoztak nekünk friss halat a tengerről, abból a tintahal a kedvencem. Anyukám nem szereti a fagyasztott ételeket, ezért csak frissen főz. Van kertünk is, szerencsére ott sok minden terem. Nyáron paradicsomot szoktunk befőzni, nagyon szeretem a paradicsomlevest és a töltött paprikát is. Otthon csíráztatni is szoktunk, szinte mindennap eszek abból is. Csokiból olyat szoktunk venni, ami 70%-os vagy több. Már kakaóbabot is vettünk, abból is szoktam enni mindennap. Vitaminokat is szoktam szedni, C- és D-vitamint. Szeretek enni, mindent szeretek és meg is kóstolok, például a zölségcurryt is nagyon szeretem, de fel sem tudom sorolni, hogy mennyi mindent szeretek.  Este nyolckor mindennap ágyban vagyok már, hogy kialudjam magam. Mindenki szerint sok az energiám, nem fáradok el, mondják, hogy szép az alakom is. 

Ha kéne választani hármat, hogy számodra mit jelent, Te mit választanál? Benne lenne az egészség, a biztonság, a jövő?

Habár nem vesszük észre, mindennapos probléma a klímaváltozás a 21. században.  Gondoljunk bele: egyik nap -3 C° van, míg a következő napon 10 C° a hőmérséklet. Ez normális? A válasz magától értetődő: nem!

Az időjárás szélsőséges, és a fájdalomcsillapító szedése már-már szokássá vált egy migrénre hajlamos személynél. Ez „csak” két ok, amivel felhívható az emberek figyelme a klímaváltozás következményeire, de még nem is említettem a jövőt és Földünket.

Jövő. Szép és elgondolkodtató szó. Itt is megoszló lehet a vélemény, hisz valaki a jövő heti záró vizsgán agyal, míg más éppen a családalapításon gondolkozik. Egy a közös ebben a két dologban: reménnyel telik, a remény mögött pedig hit áll.

Kevés helyen van kihangsúlyozva a hit fontossága. Ha nem hiszünk abban, hogy ez a világ, ez a kialakult helyzet még menthető, nem is lesz az!

Igenis fontos, hogy ne dobjunk félre egy cigicsikket, hogy ne járjunk az 500 méterrel arrébb lévő boltba autóval, és az is, hogy ne vegyünk meg minden haszontalan kacatot, amit utána kidobunk a legközelebbi kukába.

Ezek kis dolgok, de hatalmas kárt tudnak okozni. Ha mindezt hagyjuk, hogy benyeljen minket, azt nem fogjuk tudni legyőzni!

Földünkön a több mint 7 milliárd emberből igen kevés az, ki felelősséget érez azért, hogy éghajlatunk rendben működjön.

Én azt szeretném, hogy a majdani gyerekek egy egészséges világban nőhessenek fel, és a faültetés számítson egy hasznos, ám természetes programnak. Azt szeretném, hogy ne kelljen küzdeniük azért, hogy ne legyen mindennapos a szemetelés. Azt szeretném, hogy nagy mosollyal menjenek szánkózni télen egy gyönyörű hóesés közepette, amikor annak az ideje van. Azt szeretném, hogy ne kelljen aggódniuk a nagyszüleik miatt, hogy hogyan viselik az időjárást, és végül azt szeretném, hogy nyugodtan élvezzék a természet szépségét.

Te mit szeretnél?

Tehát élet. Csodálatos. Napsütésre és csicsergő madarakra ébredni, egy gyermek első kacaja, az első szerelem, egy diploma megszerzése, a gyógyulás megélése, utazások idegen, ám lélegzetelállító helyekre, egy meseszép történet elolvasása/megismerése és végül egy mindent elsöprő, élményekkel és szeretettel teli élet elmúlása.

Mindezt nem vonhatjuk meg az emberiségtől!

Vigyázz a Földünkre, mert Ő ad nekünk mindent!