Zsófia (15) pályaműve

„Miért drágább, ha csomagolás nélkül veszed?”

A környezetvédelem már kiskorom óta jelen van az életemben. Most, hogy idősebb lettem, még jobban odafigyelek rá. Arra szeretném ezzel a fogalmazással felhívni az emberek figyelmét, hogy sosem késő cselekedni; osszák meg a gondolataikat, és merjenek beszélni erről a témáról.

Elsőként a szelektív hulladékgyűjtésre fordítottam nagy figyelmet. Most már a konnektorból is mindig kihúzom a zsinórt, ha nem használom. A villanyt is lekapcsolom, ha nincs rá szükségem. Manapság már ,,divattá” vált a környezetvédelem. Egy-másfél éve hallottam először a klímaváltozásról. Nem tudtam, hogy mitől változhat a klímánk. Utánaolvastam, beszéltem a barátaimmal és a családommal is erről. Sokan most hallottak róla először, de voltak olyanok is, akik tudtak válaszolni a kérdéseimre. Nyáron kipróbáltam a “műanyagmentes júliust,” hiszen kíváncsi voltam, hogy képes vagyok-e teljesíteni. Azóta szinte semmi egyszer használatos műanyagot nem veszek. A szüleimmel sokat vitatkoztam arról, hogy ,,Ne ezt vegyétek, hiszen műanyagban van”. Azt mondták, hogy amire tényleg szükség van, azt akkor is megveszik, ha műanyagban van, hiszen a piacon és a csomagolásmentes boltokban sok esetben drágábbak az élelmiszerek. Miért drágább, ha csomagolás nelkül veszed?

Hazánkban manapság többet hallani a klímaváltozásról és a környezetvédelemről. Nagyon sok minden van, amivel nem értek egyet, de néhány jó döntést is hoztak eddig. A boltokban árulnak vászonszütyőket a pékáruhoz, gyümülcshöz. Mi varrni szeretnénk, olyan anyagból, ami megmaradt, és már másra nem tudjuk felhasználni. Szülinapomra kaptam egy méhviaszos uzsonnás táskát. Azóta szinte mindig abba csomagolja a szendvicsemet az anyukám. Ráadásul tíz hónapja vegetráriánus vagyok. Tojást is csak akkor eszek, ha ételben van. Elsősorban állatvédelemből kezdtem el ezt az étrendet, de most már természetvédő okokból kifolyólag is csinálom, hiszen rengeteg víz kell a hús feldolgozásához, és a tehenek emésztés közben rengeteg metánt bocsátanak ki magukból a levegőbe, ami hozzájárul a felmelegedéshez.

Rengeteg fát vágnak ki építkezések miatt. Nem veszik figyelembe azt, hogy a növények fotoszintézist végeznek. Az időjárás is kiszámíthatatlanná vált. Főleg a klímaváltozás miatt, de az egyszer használatos műanyagok is részt vesznek ebben a folyamatban. Az óceánokban, tengerekben, de még nálunk a folyókban is rengeteg műanyag van. Nagyon jó döntés volt, hogy Magyarországon is egy fiatal iskolás indította el a pénteki tüntetéseket. Így többen hallanak a klímaváltozásról. Az emberek azt mondják, hogy őket nem érdekli ez a probléma, hiszen egyedül semmit sem tudnak ez ellen tenni. Sok ember ezt gondolja, de ha mindenki elhinné, hogy ugyanazért a célért küzdünk, és elkezdenénk lépésről lépésre környezetbarátok lenni vagy odafigyelni, hogy mit használunk, elérnénk vele egy nagyon jó állapotot. Valószínűleg már visszafordíthatatlan, amit az ember csinált a Bolygóval, de legalább le tudnánk lassítani a folyamatot. Főleg azt kell figyelembe venni, ami nekünk jó, hiszen mi élünk a jelenben, de a gyerekeink vagy az unokáink jövőjére is gondolni kell. Milyen életet fognak élni? Mindenkinek az lesz a munkája, hogy szemetet szed? Nekünk kell cselekedni, hiszen később már lelassítani se fogjuk tudni a Föld pusztulását. Mindenkihez el kell juttatni az üzenetet: a Földünk pusztul, MOST kell cselekedni. A közösségi médiában mindenhol el kell mondani, hogy mi történik napjainkban. Sok közösségi oldalon kínálnak programokat. Az a baj, hogy ezeket a hirdetéseket, felhívásokat nagyon sokan nem veszik figyelembe.

Az emberek akkor fognak rájönni, hogy tennünk kellett volna valamit, amikor bekövetkezik a katasztrófa, a visszafordíthatatlan, a FÖLDÜNK PUSZTULÁSA.